По-заможните хора, които обичат природата, сега имат възможност да се сдобият със собствена екосистема от коралови острови в една от най-непокътнатите от части на света.

Widi Reserve е коралов архипелаг с над 100 необитавани острови и предоставя уникална възможност за устойчивото развитие и опазването на процъфтяващи екосистеми.

Аукционната къща Sotheby’s предлага Widi Reserve, като - според правилата на търга за продажбата, няма определена минимална цена и групата острови ще бъде продадена, независимо от предложената сума.

Наддаването ще започне на 8 декември и ще приключи на 14 декември, като е отворено за всеки желаещ.

“Простичко казано, търгът е най-ефективният начин бързо да се определят най-заинтересованите и квалифицирани кандидат-купувачи, където и да са те,” казва Закари Райт, изпълнителен вицепрезидент на Sotheby Concierge Auctions за Азиатско-тихоокеанския регион.

“Собственикът продължава да се занимава с проекта и може да изиграе активна роля при разработването му. Widi обаче се нуждае от основен партньор, който може да помогне за осъществяването на визията за превръщането му в една от най-устойчивите и луксозни дестинации в света.”

Това обаче не е типичната покупка на частен остров. Индонезийското законодателство не позволява частната собственост на острови, но акции в компания с право на строеж могат да бъдат продавани на всеки.

В продължение на години строителната компания PT Leadership islands Indonesia (LII) работи по планирането, проектирането и лицензирането на тази земя с цел създаването на луксозен курорт и жилищно строителство.

Те работят със световноизвестния архитект и дизайнер на хотели Бил Бенсли, известен с работата си в Югоизточна Азия по хотели, като Capella, Rosewood, Shinta Mani, JW Marriott, Four Seasons, Intercontinental и много други.

Районът е изключително специален и представлява една от най-непокътнатите екосистеми от коралови острови в света. Земята включва общо около 150 км бели пясъчни ивици, процъфтяващи коралови рифове, както и богати на хранителни вещества води.

Освен кораловите екосистеми, островите и водите около тях са дом на стотици редки и застрашени видове, като сини китове, китови акули и над 600 документирани видове на морски бозайници, риби, птици, насекоми и гущери. 

Фиджи - истории с канибали и нестинари

Купувачът на островите ще бъде ограничен от вече действащото законодателство за опазване на природата. Площта от 780 000 акра (3.15 млн. декара) е защитена, като в нея има 25 000 акра тропически гори, мангрови гори, лагуни, езера и плажове.

Целта е да бъдат поканени природозащитници, гости и бъдещи собственици на жилища, за да се наслаждават на региона и да живеят в хармония с природата. В района също така няма голямо замърсяване с пластмаса, дълбоководни сондажи, морски пътища, а бракониерство е минимално, което означава, че чистотата на океана тук е много по-добра от други части на света.

Регионът предлага и отлични възможности за гмуркане, пътувания до намиращи се наблизо дестинации в Югоизточна Азия, плаване с лодки и др.

“Строителните дейности ще трябва да отговарят на изискванията на местното законодателство,” казва Райт. “Извършваната дейност ще се следи отблизо.” Има ограничения за това колко може да се строи, а всяка постройка трябва да се вмества в изискванията за екологичен курорт или жилище.

Общият брой на островите, които потенциално могат да бъдат застроени, е 25. Има и план за изграждането на писта с дължина 1 000 метра на един от най-големите острови с цел по-добър достъп от и до намиращите се наблизо дестинации, като Бали, Сингапур, Хонконг, Кернс и Джакарта.

Потенциалните купувачи могат да си резервират и виртуални огледи преди търга.