НАСА успя да изстреля успешно мегаракетата „Артемис 1“ към Луната.

Това се случи от третия път, след като два предишни опита бяха отложени заради технически проблеми през август и в началото на септември, съобщава darik.bg.

За пореден път: НАСА отложи изстрелването на мегаракетата до Луната

Най-мощната ракета в света се очаква да изведе капсула в орбита около Луната. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около Луната през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

От 1972 г. американски космически кораб не е кацнал на естествения спътник на Земята. Единият от подготвените роувъри е с размерите на кутия за обувки и е кръстен „Айрис".

Той вече е прикрепен към спускаемия апарат "Перегрин" и е възможно още през първата половина на тази година да достигне до Луната, твърди Джон Торнтън, изпълнителен директор на компанията Astrobotic, разработила устройствата.

Фирмата има договор с НАСА на стойност 79.5 милиона щатски долара.

Трети опит: НАСА с надежди за изтрелването на ракетата до края на септември

Американската космическа агенция е договорила споразумение и с компанията Intuitive Machines, която също е конструирала роботизирано спускаемо устройство, готово за лунната повърхност. Апаратът "Нова-Си" разполага с малък роувър. Договорът е за 77 милиона щатски долара.

Космическият апарат на SpaceX се върна на Земята екипажа на мисията "Крю-4" няколко дни, след като достигна до МКС с екипажа "Крю-5".

На борда на МКС са космонавтите на Роскосмос Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков, астронавтите на НАСА Кейл Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс и астронавтът на Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети.