Собственик на жилище в Нова Зеландия пусна имота си за продажба с необичайна бонус оферта за потенциалните купувачи – безплатен автомобил Tesla.

Обявата за къщата със 7 спални в предградията на Оукланд - най-големия град в страната, предлага като допълнителна екстра един от автомобилите Model Y на Tesla, съобщава Bloomberg.  

Това е индикация за все по-необичайните решения, с които продавачите се опитват да рекламират жилищата си, на фона на бързо охлаждащия се имотен пазар в страната и повишаващите се лихви по ипотечните кредити. 

Рекламата на местната имотна агенция, която продава жилището в Оукланд, е със заглавие: „Чисто нова Tesla и чисто нов дом“.

Агресивните увеличения на лихвените проценти от страна на централните банки по света предизвикаха глобален спад на жилищните пазари, като Нова Зеландия беше една от най-силно засегнатите.

Предлагането на жилища за продажба е нараснало с 43% на годишна база през октомври, по данни на имотната платформа Trade Me, което оказва допълнителен натиск върху цените.

Средната цена на предлаганите жилища в Оукланд е спаднала с 3.4%, в сравнение със същия месец на миналата година, според Института за недвижими имоти на Нова Зеландия.

Не се очаква спадът скоро да забави темповете си, той като прогнозите сочат, че централната банка на страната ще продължи цикъла на затягане на монетарната политика и вероятно ще вдигне референтния лихвен процент с още 75 базисни пункта - до 4.25%, в опит да овладее инфлацията.

Това означава, че продавачите ще трябва да прибягват до иновативни методи за популяризиране на жилищата, които сега остават на пазара средно по 44 дни, или двойно по-дълго, в сравнение с началото на 2021 г. 

Продавачът на имота, който включва бонуса под формата на чисто нова Tesla, обаче е уверен, че ще получи исканата цена в размер на 1.8 милиона новозеландски долара (1.1 млн. щатски долара).