„Преди 13 г., по-скоро като на шега, стартирах Смарт Органик. В началото започнахме с търговска дейност, а по-късно със склад и дистрибуция. След около една година взехме първите машини. Днес вече сме на повече от 60 пазара“.

Това казва в интервю за Darik Business Review основателят на Смарт Органик и изпълнителен директор на компанията Яни Драгов.

Според него, тя може да се развие до милиарден бизнес, ако в следващите години правилно си изиграе картите.

Накъде върви Смарт Органик, защо от ноември компанията пести по 50 000 лева/месечно, какви допълнителни стимули получават служителите й и кои са основните приоритети през 2023 г. за публичното дружество? Ето какво каза още Драгов.

„Досега повече експериментирахме, сега вече имаме едно портфолио от много добри продукти, които знаем, че хората ще се завърнат и ще купуват отново. Ролята ни е да наложим тези продукти колкото се може повече на пазара“, казва той.

Според него, тези продукти са били скъпи и здравословни, но с повишението на цените на хранителните стоки и в по-малка степен на био храните, те вече се позиционират в масовия сегмент.

“Знаем какво трябва да направим, имаме накъде да растем още много с терена ни в Божурище. Освен това имаме около 4 млн. лева свободни парични средства, за да реализираме идеите си“, казва още Драгов.

Той определя Германия, Румъния и България като най-големите пазари за Смарт Органик в момента.

Прогнозите за продажбите на компанията за 2022 г. предвиждат ръст между 15 и 20% спрямо 2021 г., както и нови над 20% за 2023 г. при консервативния сценарий.

Смарт Органик


„В момента генерираме много сериозно търсене на нашите продукти. Поръчките са регулярни, а не покупки заради промоции“, уточнява Драгов.

Новият склад

Интервюто ни с Драгов се провежда в новия склад на компанията. Изграждането му позволи на Смарт Органик да не ползва външен склад, което пести доста пари на компания. „От този месец не плащаме наем. Това ни пести по 50 000 лева на месец от наеми, транспорт и складови услуги“, обяснява Драгов.

Проектът на компанията за трета складова и логистична база е на финалната права. Очаква се той да бъде входиран в началото на декември.

„Самото строителство ще отнеме около шест месеца. Вече имаме договор със строителната компания, която ще го изпълнява“, обяснява Драгов, посочвайки, че след стартирането на строителните дейности ще бъдат поръчани и нужните машини.

Автоматизацията в Смарт Органик

В момента тече усилена работа с няколко компании за роботизация на част от производството, съобщава Драгов и уточнява, че когато едно производство вече не е нишово, а набере сила и има високо търсене, започва и неговата автоматизация.

Приоритетите през 2023 г.

Драгов определя два основни приоритета за компанията през 2023 г. 

Смарт Органик

„Първият и основен приоритет е да повишим нашия капацитет и нивото на автоматизация в компанията. Особено важно в следващите месеци ще е и подсилването на брандовете чрез маркетинга ни“, заявява изпълнителният директор на компанията.
 

Смарт Органик


Цел през 2023 г. ще е подсилването на сегашните продукти от портфолиото, а не толкова налагането на нови.

Увеличение на капитала

Запитан дали Смарт Органик планира да увеличава капитала си през следващите години, Драгов отговаря, че и днес банките финансират компанията.

„По-вероятно е през 2023 г. да прибегнем до банково финансиране за проектите ни. В следващите години може да се мисли и за увеличение на капитала, но първо ще листнем компанията на регулиран пазар“, казва Драгов.

Да работиш за Смарт Органик

Изпълнителният директор на компанията посочва няколко придобивки, които от Смарт Органик предоставят на служителите.

Смарт Органик


„Безплатният обяд при нас съществува“, шегува се той и допълва, че готвачи приготвят здравословна храна за служителите. Драгов казва още, че освен йога стаята в новия склад, налице са и здравно осигуряване, безплатен транспорт и други.