Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продължава да продава от книжата на BYD.

Китайският конкурент на Tesla е най-големият производител на електрически автомобили в страната и една от дългогодишните инвестиции на Бъфет, пише CNN.

Легендарният инвеститор е продал нови 3.2 млн. акции от BYD през миналата седмица, с което е намалил дела си до 15.99%. Продадените книжа се оценяват на 80 млн. долара.

Това е петата голяма продажба на акции от август насам, осъществена от Berkshire. До този момент през ноември се случиха три от петте продажби. От Berkshire не съобщават причините за тези ходове.

Преди да започне да продава акции през август, инвестиционната компания притежаваше 225 млн. от 14 години.

Конгломератът прави първите си покупки в компанията през 2008 г., когато се сдобива с акции при средна цена от 1.02 долара. Общата инвестирана сума възлиза на 230 млн. долара.

Именно по това време книжата на производителя на електрически автомобили са се понижили до рекордно ниска цена вследствие на финансовата криза.

Оттогава до днес стойността на акциите на BYD се повиши многократно. Само през 2020 г. книжата добавиха 437%.

От BYD дори изпревариха Tesla, а освен това са и най-голямата компания в сектора в Китай. През октомври оттам се похвалиха с продадени 103 157 коли. В сравнение, Tesla е доставила 71 704 автомобила, произведени от китайската фабрика.

През юни книжата на BYD достигнаха рекордна цена от 42 долара за брой. Това е близо 41 пъти повече от платеното от Бъфет преди 14 години.

В последните четири месеца Berkshire е продала 49 млн. акции от компанията, изчисляват от CNN. Средната цена на продадените книжа се оценява на 26 долара.

От продадените 49 млн. акции, Berkshire е реализирала печалба от 1.2 млрд. долара. Днес остатъчният дял от компанията се оценява на 3.9 млрд. долара.