Инвестициите в изкуствен интелект и внедряването му в бизнеса се ускоряват през последните пет години. AI се превръща в приоритет за все повече компании, показва анализ на консултантската компания McKinsey, цитиран от VentureBeat.  

Проучването показва, че 63% от фирмите очакват инвестициите им в технологии, свързани с изкуствения интелект, да се увеличат през следващите три години.

В същото време, обаче, се забелязва достигане на известно "плато" в развитието, като делът на организациите, които внедряват AI, се движи между 50 и 60 процента през последните няколко години.

"Ние виждаме потенциал тази технология да създаде бизнес стойност в почти всяка индустрия. Би трябвало приемането ѝ в повече роли да продължи да нараства", коментира партньорът на McKinsey Майкъл Чуи. 

Компаниите, които вече използват AI, са увеличили значително обхвата на своите възможности. Резултатите показват, че те правят по-големи инвестиции в AI, ангажирайки се с все по-съвременни практики.

Тези компании са осем пъти по-склонни да заделят поне 20% от бюджетите си за цифрови технологии, свързани с AI.

„Продължаваме да виждаме разминаване между компаниите, описвани като AI "отличници", които наистина разширяват конкурентния си обхват, и всички останали, които трябва да наваксат“, казва още Чуи.

Докладът на McKinsey показва, че най-често възприеманите случаи на употреба са оптимизиране на услуги, създаване на нови продукти, базирани на изкуствен интелект, анализ на обслужването на клиентите и тяхното сегментиране.

Един обезпокоителен резултат от анализа за състоянието на изкуствения интелект през 2022 г. е липсата на напредък в отчетите на компаниите за рисковете, свързани с AI, като пристрастия, обяснимост или безопасност.

„Ако ме бяхте попитали преди пет години, щях да прогнозирам, че  тези рискове все по-често ще бъдат идентифицирани, а компаниите ще предприемат действия за тяхното управление или смекчаване. Но, за съжаление, нивата не са се увеличили толкова, колкото бих очаквал“, констатира Майкъл Чуи.

По думите му, фирмите в групата на т. нар. "AI отличници"са по-склонни да предприемат действия за разбирането и управлението на тези рискове.

Най-горещите позиции за талантите в сферата на изкуствения интелект през 2022 г. са сред софтуерните инженери, инженерите и учените в областта на управлението на данни, установява докладът на McKinsey.

Според консултантската компания, това е още един ясен знак, че много организации до голяма степен са преминали от експериментиране с AI към активното му вграждане в корпоративни приложения.
 
„Потенциалът за AI е в нещата, които носят стойност на бизнеса. За някои фирми това е оперативното съвършенство, а за други - защитата на клиента. Днешните високоефективни компании правят точно това - те прилагат своите усилия в областта на AI на местата, които ще създадат най-голяма стойност“, посочват още от  McKinsey.