Собственикът на Twitter и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск за кратко загуби титлата си на най-богат човек в света.

Това, според сп. Forbes, се случва след сериозен спад в цената на книжата на производителя на електрически автомобили и покупката за 44 млрд. долара на социалната мрежа.

Мястото му беше заето от Бернар Арно. Французинът е главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки LVMH, притежаваща 75 бранда.

Арно заемаше челната позиция за часове, преди отново да се върне на второто място със 184.7 млрд. долара.

Състоянието на Мъск в края на вчерашната борсова сесия се оценява от изданието на 185.4 млрд. долара.

Милиардерът заема лидерската позиция в класацията на най-богатите от септември 2021 г., когато измести основателя на Amazon Джеф Безос.

Акциите на Tesla, които са основен актив на Мъск, са загубили 50.62% от стойността си от началото на годината, сочи справка на Darik Business Review.

Спадът след офертата на милиардера за придобиването на Twitter пък възлиза на 47%. Вчера понижението по позицията беше от 2.7%.

Състоянието на Мъск се понижи под 200 млрд. долара на 8 ноември. Разпродажбите по позицията продължават, тъй като инвеститорите са на мнение, че милиардерът отделя по-голяма част от времето си на Twitter.

Загубите за Tesla (бел. ред. през пазарната капитализацията на компанията), откакто Мъск отправи оферта за придобиването на социалната мрежа, вече възлизат на около 70 млрд. долара. Мъск финализира покупката през октомври, за което изтегли и 13 млрд. долара заеми.

73-годишният Арно е понижил състоянието си с близо 11 млрд. долара през настоящата година, което е доста по-малко от загубите на Мъск, възлизащи на 99 млрд. долара.