Вероятно много тийнейджъри са чували предупреждението, че ако играят на видеоигри по цял ден, няма да могат да си плащат сметките. 

В миналото, когато игрите бяха само за забавление и удоволствие, тази заплаха може би наистина е била реална, но днес ситуацията е малко по-различна. Защото професионалните геймъри не само съществуват, но и се радват на все по-високи приходи. 

Повечето "знаменитости" в гейминг индустрията демонстрират своите умения в онлайн платформите, като Twitch и YouTube. Колкото по-многобройни са техните фенове, толкова повече пари печелят от реклами и спонсорски договори.  

На практика геймърите използват таланта си, за да забавляват своите последователи по същия начин, по който го правят и професионалните спортисти. 

Броят на новите играчи драстично се е увеличил след пандемията, като актуалните изчисления показват, че поне един милиард души по света играят видеоигри на своите мобилни устройства, компютри или конзоли. 

В резултат на тази тенденция т. нар. "hardcore" геймъри, които са превърнали хобито си в професия, генерират все повече приходи.  

Ето кои са 10-те най-богати геймъри в света към днешна дата: 

10. Йохан “N0tail” Сундщайн 
Нетно състояние: 7.8 млн. долара 

Ако сте запален играч на Dota 2, има голяма вероятност да познавате този геймър. Той често е смятан за един от добрите играчи на Dota 2 и има най-високите приходи от турнири. 

Неговият пробив в игрите започва, когато е на 15 години, когато среща Jascha „NoVa“ Markuse и Tal „Fly“ Aizik. Те започват да играят заедно и печелят доверието на мениджъра на отбора по електронни спортове Fnatic Даниел „StreeT“ Ремус. 

По това време те играят Heroes of Newerth. Почти веднага си осигуряват турнирни победи и, тъй като игралната общност на Heroes of Newerth не е толкова активна, Йохан преминава към Dota 2, където започва да печели милиони от турнири.

9. Тимъти Джон Бетар "TimTheTatman"
Нетно състояние: 12 млн. долара 

Тимъти е най-известен като играч на Fortnite, но също така играе Overwatch, World of Warcraft и Counter-Strike: Global Offensive. Кариерата му тръгва нагоре, когато се присъединява към видеоплатформата Twitch през 2012 г., където натрупва над 7 милиона последователи. 

Освен това той има канал в YouTube, който има над 4.3 милиона абонати. За да се възползва допълнително от гледанията в YouTube, той си сътрудничи с известни геймъри, като Ninja, Nick Mercs и CouRage. 

Освен че печели от онлайн стрийминг, той участва и в турнири, като има и договор за партньорство с Complexity Gaming, където притежава и дял като собственик и създател на съдържание.

8. Шон МакЛафлин “Jacksepticeye” 
Нетно състояние: 16 млн. долара 

Шон МакЛафлин е известен със своите влогове и комедийния сериал „Let’s Play“. Преди да започне да преследва геймърската си кариера в YouTube, той е бил барабанист на група, наречена Raised to the Ground. 

Неговите видеоклипове имат 15.1 милиарда гледания и 28.2 милиона абонати, което го прави един от най-популярните ирландски потребители в YouTube. Шон стартира канала си през 2007 г., но остава почти неактивен до 2012 г. 

Пробивът му се случва през 2012 г., е споменат в един от клиповете на PewDiePie, който по това време вече е "звезда" в гейминг индустрията.

Популярността на Jacksepticeye нараства именно благодарение на видеото. Когато осъзнава колко популярен е станал, той започва активно да качва видеоклипове и да си сътрудничи с други геймъри.

7. Михаел Грчесиек "Shroud”
Нетно състояние: 20 млн. долара 

Shroud става известен, играейки екшън игри, като Valorant, Apex Legends, Counter-Strike: Global Offensive и Escape from Tarkov. Той играе в Twitch и YouTube, а неговите видеоклипове имат приблизително 1 милиард гледания.

Повечето хора смятат, че той е толкова добър, колкото и Тайлър Белвинс, с когото често се състезават един срещу друг. 

През 2016 г. Михаел помага на отбора Cloud9 да спечели в мачовете от сезон 4 на турнира ESL Pro League. На следващата година неговият отбор става втори, а самият той се оттегля от спортната дейнонт и решава да се съсредоточи върху стрийминга в Twitch на пълен работен ден.

Благодарение на печалбите си от Twitch, той придобива имение в Калифорния за 9.4 милиона долара.

6. Престън Блейн Арсмент
Нетно състояние: 20 млн. долара 

Престън е геймър в YouTube, който играе предимно Minecraft, Call of Duty и Fortnite. За разлика от повечето си колеги, той има два канала за игри - PrestonPlayz и TBNRfrags. 

Първият има 11 милиона абонати, докато вторият - около 2 милиона. Арсмент е един от най-добре платените "ютюбъри" в световен мащаб, като само през 2019 година спечели около 14 милиона долара.

Освен игри в YouTube, той управлява и Minecraft сървъри. За да могат потребителите на Minecraft да получат достъп до платформата, те трябва да си плащат. 

5. Евън Фонг 
Нетно състояние: 25 млн. долара 

Евън Фонг има канал в YouTube, наречен VanossGaming, който има поне 21 милиона абонати. Видеоклиповете му имат над 8 милиарда гледания.

Игрите, които играе, са Grand Theft Auto V и Call of Duty: World at War. В повечето от видеата си той участва заедно със свои приятели, с които коментират не само игрите, но и всякакви други теми от живота.  

През 2014 г. и 2016 г. той беше номиниран за наградите The Game Award за актуален геймър и Shorty Award за технологии и иновации. Малко след това той напуска колежа, за да се съсредоточи върху игрите в YouTube. Фонг печели средно по 12 милиона долара годишно.

4. Марк Фишбах “Markiplier” 
Нетно състояние: 35 млн. долара 

Марк Фишбах е един от най-разнообразните геймъри, от професионална гледна точка. Освен че публикува видеа в YouTube, той е актьор, режисьор, сценарист и продуцент.

Каналът му в YouTube има над 30 милиона абонати, а видеоклиповете му обикновено получават по 17 милиарда гледания. Той е известен със своите забавни коментари и играе предимно "horror" и екшън игри. 

Той печели между $10 и $20 милиона годишно.

3. Даниел Мидълтън
Нетно състояние: 35 млн. долара 

Даниел управлява канал в YouTube, наречен DanTDM, а преди това - The Diamond Minecart. Повечето от неговите видеоклипове се фокусират върху Minecraft, въпреки че понякога той играе и други игри. Неговите видеоклипове имат по над 10 милиарда гледания. От видеоклиповете си той успя да спечели 16-5 милиона долара само през 2017 г. 

Всяка година той генерира приходи от поне 12 милиона долара. В своята геймърска кариера той е спечелил и няколко награди, включително и от Световните рекорди на Гинес за това, че има най-много гледания като канал за Minecraft. 

Той е награден и за отбелязване на най-много голове в играта Rocket League за отбор от  двама и трима души.

2. Тайлър "Нинджа" Блевинс 
Нетно състояние: 40 млн. долара

Тайлър играе предимно Fortnite в YouTube, но можете да го намерите и в Twitch. Според класацията на Celebrity Net Worth, той има повече от 24 милиона абонати и получава 2.5 милиарда гледания на видеоклиповете си. При 5 долара на месец на абонамент той печели от 500 000 до 1 000 000 долара на месец, докато играе видеоигри. 

Приходите му се увеличават, след като подписва сделка с Microsoft. С този ход той се ангажира да предава своите видеоклипове ексклузивно в Mixer срещу сумата от 40 милиона долара.

1. PewDiePie
Нетно състояние: 60 млн. долара

PewDiePie е коментатор на видеоигри в YouTube и е истинска интернет знаменитост. За разлика от повечето геймъри, които се специализират в определена игра, той играе различни заглавия.

Това, което вероятно е причината много хора да гледат неговите видеоклипове, е да се докоснат до други игри, освен най-популярните. 

В резултат на това той печели около 20 000 долара от всяко видео. Освен в YouTube, той е автор и на бестселъра „Тази книга те обича“, който е продаден в над 112 000 копия. Освен това той стартира и мобилно приложение, където зрителите могат да гледат неговите видеоклипове.