На около 30 километра от Джайсалмер в Раджастан прашен път се вие към изоставения град Кулхара.

Пуста земя с оскъдна растителност се простира покрай това трасе, потънало в тишина, а от повърхността й се издигат миражи под безмилостното слънце.

Въпреки сухата земя и знойната жега, има много неща, които привличат туристите в това уединено място. Тук мистериите и легендите оставят достатъчно място на въображението да полети, а на сърцето - да се уплаши.

Легендата за Кулдхара е в съзвучие с реалностите на селска Индия, но след векове на пренасяне от уста на уста тя придобива призрачния оттенък на кървава приказка.

Според историите Кулдхара е обитаван от брамините Паливал от Раджастан през 19 век. Един ден местният владетел харесва дъщерята на водача на брамините.

Свикнал да получава всичко, той иска ръката на момичето и заплашва да повиши данъците, ако някой се осмели да се противопостави на решението му. Но хората от Кулдхара се обединяват и не се примиряват.

Амстердам - градът на каналите, кафенетата и лалетата

Както гласи местната легенда, те се изселват тайно посред нощ, оставяйки след себе си проклятие върху населеното място: никой да не го обитава в бъдеще.

Тънки мистериозни нишки вплитат интрига в историята. Никой не знае къде са отишли местните и какво се е случило с тях. Мнозина вярват, че техни призраци продължават да бродят из къщите на Кулдхара.

Други смятат, че това е духът на момиче, което става жертва на убийство на честта. Някои се опитват да прекарат нощта в града, но са прогонени от привидно паранормални явления.

Дали заради проклятието или заради мистерията, населеното място продължава да е изоставено и до днес. Архитектурата му е непокътната от векове и напомня за отдавна отминало и забравено време.

Тухлените стени все още държат разрушените покриви на мръсните къщи на Кулдхара. Разградените дворове не се предават на опустошенията на времето, а горните етажи са достатъчно високи, за да осигурят изглед към околността.

Отвън каменни беседки наблюдават туристите, които ги подминават със страхопочитание. Някъде в средата на града се намира и древен храм.