Цените на петрола се понижават в първите дни на 2023 г., на фона на засилващите се страхове от задаващата се рецесия.

Междувременно, пазарите очакват повече яснота за паричната политика на САЩ от протокола от последното заседание на Федералния резерв през декември, който ще бъде публикуван по-късно днес. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол отчитат спад от 0.5% до ниво от 76.52 долара за барел, докато тези на сорта брент регистрират понижение от 0.4% до 81.71 долара за барел. 

На пазарите на суров петрол беше нанесен двоен удар в първата търговска сесия за годината, след като Международният валутен фонд предупреди за потенциална глобална рецесия през 2023 г., докато несигурността относно нарастващите случаи на COVID-19 в Китай хвърли съмнения относно възстановяването на търсенето на петрол в най-големия вносител.

Поскъпването на щатския долар също натежа върху повечето суровини. Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо кошница от шест водещи световни валути, се повиши с над 1% в предходната сесия. 

В сутрешната търговия еврото се разменяше за 1.0564 долара, като успя да възстанови част от вчерашните загуби. Японската йена също поскъпна леко до ниво от 130.74 спрямо долара. 

Днес фокусът на инвеститорите ще бъде насочън върху това дали Фед ще сигнализира за евентуално забавяне на темповете на повишаване на лихвените проценти, на фона на засилващите се признаци, че инфлацията в САЩ вероятно е достигнала своя връх.

Тя обаче все още остава доста над целевото ниво на централната банка.

Поредицата от макроикономически показатели, които се очакват от САЩ тази седмица, също ще хвърлят повече светлина върху състоянието на най-голямата икономика в света. Сред тях са данните за производствената активност и за новосъздадените работни места през декември, които се очакват в петък.

Анализаторите се опасяват, че продължителното повишаване на лихвените проценти в САЩ може да натежи върху икономическата активност и потенциално да предизвика рецесия през 2023 г. - сценарий, който би бил отрицателен за търсенето на суров петрол.

Перспективата за рецесия предизвика необичайни колебания в цените на петрола през 2022 г. и се очаква да доведе до още повече нестабилност в краткосрочен план.

Загрижеността относно забавеното икономическо възстановяване в Китай също се засили, след като президентът Си Дзинпин използва по-предпазлив тон от очакваното по време на новогодишното си обръщение.

Страната се бори с безпрецедентен скок на случаите на COVID-19, след като смекчи противоепидемичните мерки през декември.

Анализаторите предупредиха, че нарастващите инфекции в страната вероятно ще забавят повторното отваряне на икономиката и потенциално биха могли да и навредят още повече в краткосрочен план.