Qantas е обявена за най-безопасната авиокомпания в света за 2023 г. Тя се връща на първата позиция в класацията, след като през 2022 г. изпадна на второ място, припомня T+L.

Австралийският превозвач, който оперира повече от 100 години, се счита за най-опитната авиокомпания в индустрията, според AirlineRatings.com, съставили класацията.

За да се създаде подреждането, са разгледани данните за катастрофи пет години назад, сериозните инциденти през последните две години, взети са предвид одитите на ръководните авиационни органи и водещите асоциации в бранша и възрастта на флотилията от самолети.

Направен е и експертен анализ на обучението на пилотите и протоколите за COVID-19 на авиокомпаниите. За съставяне на годишната класация на AirlineRatings.com са разгледани 385 авиокомпании.

„Всички авиокомпании се сблъскват с инциденти всеки ден, като много от тях се дължат на проблеми при производството на самолети или двигатели, а не са оперативни проблеми на самите авиокомпании.

Начинът, по който екипажът се справя с тези инциденти, отличава сигурната авиокомпания от несигурната“, казва главният редактор на AirlineRatings.com Джефри Томас.

„Представителите от Топ 20 на най-безопасните авиокомпании в света винаги са в челните редици по иновации в областта на безопасността, оперативните постижения и използването на нови и по-модерни самолети, като Airbus A350 и Boeing 787,“ допълва той.

Air New Zealand, която заема първото място в списъка миналата година, се нарежда на второ място през тази. Тя е следвана от Etihad Airways, Qatar Airways и Singapore Airlines.

Пет американски авиокомпании също попадат в ранглистата, като Alaska Airlines заема най-високото място - под номер 8. Hawaiian Airlines следва под номер 12, United Airlines е под номер 14, American Airlines заема 19-а позиция, а Delta Air Lines е на последно място под номер 20.

Вижте 20-те най-безопасни авиокомпании за 2023 г., според AirlineRatings.com:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Etihad Airways
 4. Qatar Airways
 5. Singapore Airlines
 6. TAP Air Portugal
 7. Emirates
 8. Alaska Airlines
 9. EVA Air
 10. Virgin Australia/ Atlantic
 11. Cathay Pacific Airways
 12. Hawaiian Airlines
 13. SAS
 14. United Airlines
 15. Lufthansa/Swiss Group
 16. Finnair
 17. British Airways
 18. KLM
 19. American Airlines
 20. Delta Air Lines