Тютюневите компании вече ще трябва да почистват цигарените угарки от улиците и плажовете в Испания, според въведените в страната нови екологични регулации.

Изхвърляните всяка година угарки са милиони, като освобождават токсични пластмасови отпадъци, за разлагането на които може да са необходими години.

Данните от 2020 г. показват, че една пета от пълнолетните испанци пушат всеки ден.

Правилата влязоха в сила в петък, но засега остава неясно как ще се прилагат и дали има вероятност разходите да бъдат прехвърлени върху потребителите.

В доклад на Catalan Rezero Foundation се посочва, че местните власти в Каталония плащат между 12 и 21 евро на жител на година за почистването на угарките от улиците, като в крайбрежните райони сумата е дори още по-висока.

Угарките от цигари се определят като "най-разпространения отпадък" по плажовете на западното Средиземноморие, като в доклада се посочва, че съществуващите мерки за справяне с този проблем, като кампании за повишаване на осведомеността и преносими пепелници за плажовете, са недостатъчни.

Според новите правила, производителите ще са отговорни за събирането на изхвърлените угарки, както и за транспортирането им за сметопреработване.

От браншовата асоциацията Mesa del Tabaco посочват, че все още очакват подробности за това как ще се прилагат правилата, информират местни медии.

Повечето угарки от цигари имат филтри, произведени от целулозно ацетатно влакно. Разграждането им отнема години, ако не и десетилетия, а замърсяването с микропластмаси може да попречи на растежа на растенията, твърдят учени.

Новите правила са част от приет през миналата година закон, който, в съответствие с европейска директива, забранява използването на пластмасови прибори за еднократна употреба и сламки.

Ирландия въведе сходни законодателни промени по-рано през седмицата, според които тютюневите компании трябва да покриват част от разходите за разчистването на цигарени отпадъци.

Близо половината от отпадъците в Ирландия са свързани с цигарите, според Националната система за мониторинг на отпадъците.

Испания прие редица мерки с цел ограничаване на тютюнопушенето през последните години. Миналия юли пушенето беше забранено на всички обществени плажове в Барселона, а глобата за нарушителите е 30 евро.