Да оставям бакшиш или да не оставям – това е въпросът. Малко са страните по света, в които не е прието да се оставя бакшиш. В по-голяма част от тях той се различава и варира от 5-10 до 20%.

Като пример можем да посочим САЩ, където на сервитьорите и барманите се оставят високи бакшиши, тъй като те формират голяма част от заплащането им.

В други държави, като Япония например, можем дори да обидим служител, ако му оставим бакшиш.

Ето защо е добре да знаем дали и какъв бакшиш да оставим в страната, за която пътуваме. 

Ключови данни

Доклад на hawaiianislands, включващ 162 държави по света, дава информация за размера на бакшиша в различните държави, като служителите са разделени на три групи – в ресторанта, в хотела и шофьори на такси.

Източникът на данните е TripAdvisor, като експертите ги сверяват с поне още един източник. Те показват, че в над 1/3 от държавите по света се оставят бакшиш от 10% върху сметката ни в ресторанта.

САЩ са единствената държава в света, където е прието да се остави 15% бакшиш при ползване на такси или услуги за споделено пътуване, като Lyft и Uber.

От нас не се очаква да оставим бакшиш в Япония и Южна Корея.

В ресторанта

В 66 държави по света е прието да се остави 10% бакшиш върху сметката. Повечето от тяхса в Европа, сред които и България.

В Норвегия и Сърбия можете да оставите между 10 и 20%, докато в Полша, Австрия, Литва и Северна Македония – между 10 и 15%.

В други държави, като Швейцария, Ирландия, Финландия, Белгия и Монако, бакшишът е включен в сметката ни.

В хотела

Трябва ли да оставим бакшиш на пиколото или портиера? В какъв размер?

Проучването показва, че в 37 държави по две хотелският персонал получава между 1 и 2 долара за услугите си. Общо 11 от тях са в Северна Америка, но в САЩ бакшишите варират между 2 и 5 долара.

В африканските Ботсвана, Етиопия и Алжир е напълно достатъчно да оставим и 50 цента.

В общо 32 страни, повечето от които в Азия, не е необходимо да се дава бакшиш при престой в хотел. Сред тях са Япония, Китай, Южна Корея и други.

Сумата за България варира от 0.50 до 1 долар, равняващи се на около 1-2 лева.

Най-високи бакшиши в Европа следва да оставим в Германия – между 3 и 5 долара, както и във Финландия – между 2 и 5 долара.

Не е необходим бакшиш в хотелите в Дания, Латвия, Литва, Молдова, Беларус, Косово, Лихтенщайн, Швеция, Норвегия и Нидерландия.

Таксито

В общо 88 държави по света няма необходимост от допълнително заплащане при ползването на таксиметрови услуги.

В други 21 страни, сред които Канада, Испания и Франция, е прието да се остави 10% над сметката, а в САЩ – 15 на сто.

България е една от малкото държави в Европа, където е прието да оставим 10%. Останалите са Унгария, Австрия и Румъния, докато в Бостна и Херцеговина процентът е между 8 и 20.

Ако планирате пътуване в следващите месеци, може да се запознаете с бакшишите, които следва да оставим в съответната държава.