Българската фондова борса записа една от най-успешните години в историята си и отличи посредниците, емитентите и медиите, допринесли за развитието на капиталовия пазар в България. 

Darik Business Review получи отличието за медия с най-значим принос за популяризирането на капиталовия пазар през 2022 г. 

Инвестиционният посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2022 г., е БенчМарк Финанс, а на второ и трето място се нареждат Реал Финанс и АБВ Инвестиции.

Призът за инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ през 2022 г., получи Карол, следван от Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс.

Първа Финансова Брокерска Къща АД получи наградата за най-активен инвестиционен посредник на сегмент Premium на борсата, а наградата за най-активен инвестиционен посредник сред банките през 2022 г. отиде при Централна кооперативна банка.

За емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година беше наградена Агрия Груп Холдинг АД.

снимка: Българска фондова борса

Оборотът на Българска фондова борса за 2022 г. възлиза на малко над 1 милиарда лева, което е с 23% повече спрямо предишната година. Това е най-високият оборот на борсата за последните девет години.

Ръст от 16% спрямо 2021 г. до общо 101 024 отбелязва броят на сключените сделки на БФБ през изминалата година. 34 милиона лева са набрани от първични публични предлагания на акции (IPO-та) на БФБ през 2022 г.

22-та церемония по награждаване на брокерите, постигнали най-високи резултати през 2022 г., беше официално открита от Мария Филипова – заместник-председател на Комисия за финансов надзор, Васил Големански – заместник-председател на СД на БФБ и доц. д-р Маню Моравенов – изпълнителен директор на БФБ.

Церемонията се проведе под мотото „Код: Устойчивост“ и неин специален гост беше Елена Николова - мениджър на общността на CEO Angels Club и организатор в TEDxVitosha, която направи своя експертен прочит на ценностите за устойчивост през 2023 г.