Юсейн Болт, най-великият атлет на всички времена, способен да пробяга 100 метра по-бързо от всеки друг човек на планетата (9.58 секунди), изживява най-напрегнатите дни от живота си, тъй като не знае какво се случва с парите му.

Болт е един от най-богатите спортисти в историята. По време на активните му години неговите годишни приходи се изчисляват на над 30 милиона евро от търговски договори и награди.

След като се оттегля от пистите, доходите му продължават да растат благодарение на многобройни предприемачески начинания, които работят много добре за него. Според списание Forbes, състоянието му надхвърля 100 милиона евро.

Според агента му Нюджънт Уокър, Юсейн Болт депозира част от състоянието си в ямайския инвестиционен фонд Stocks and Securities Limited (SSL) , основан през 1973 г. с цел извършване на операции на фондовия пазар, които биха му донесли капиталови печалби. Болт работи с тази компания от 10 години, но преди няколко дни открива, че нещо не е наред. Както беше съобщено от Уокър, в сметката му са открити нередовни движения и случаят е предаден в ръцете на полицията за изясняване на случващото се, съобщава dsport.

Болт има многобройни операции в очакване на уреждане чрез SSL и, с оглед на тази нова ситуация, няма гаранция дали ще успее да възстанови парите си. Загрижеността нараства, тъй като все повече клиенти на SSL съобщават за неплащания и нередности в своите сметки. Засега над 20 клиента са събощили за подобни проблеми, като причината може да е сложна схема за измама на най-ексклузивните инвеститори.

Няколко източника публикуват данни, че сумата, с която Юсейн Болт е бил измамен, възлиза на повече от 30 милиона долара, но неговият агент не пожела да даде повече подробности, докато продължава разследването.

През август 2022 г. Болт регистрира в Службата за патенти и търговски марки на Съединените щати своя емблематичен ликуващ образ с разперени ръце, сочещи към небето. Болт вече регистрира това лого от 12 години, но разшири правата за търговската му употреба. Целта е този силует да бъде символ на неговата марка с Puma , както направи Майкъл Джордан с неговия емблематичен скок „Air Jordan“ с Nike. 

Катарци със сериозен интерес да купят Ливърпул

Освен споразумението му със спортната фирма, ежедневните задачи на Болт са доста интензивни. Вече не му се налага да ходи на пистата, за да тренира, но няма и кой знае колко време за почивка. В новия си живот на предприемач той трябва да отговаря за многобройните си бизнеси. Една от големите му страсти винаги е била музиката и, откакто се пенсионира, той започна да се занимава с продуцентска дейност с голям успех в страната си. Освен задълженията си към света на музиката, Болт трябва да се грижи и за най-верните си спонсори, които, освен Puma, включват Hublot (със собствена линия часовници), Visa, PayPal и Gatorade .

Болт е много активен като предприемач и притежава няколко бизнеса, като например верига ресторанти за ямайска храна под името „Tracks and Records“, която работеше много добре за него, но поради пандемията трябваше да спре плановете си за глобално разширение. Той има и компания за продукти за бръснене, наречена „Champion Shave“, която реализира добри печалби в Латинска Америка и има сътрудничество с други спортисти като Роналдиньо.

Друго успешно начинание на Болт е неговата компания за електрически скутери „Bolt Mobility“, базирана в Маями, чиято оценка надхвърля 100 милиона долара . Няколко инвеститори са проявили интерес да се присъединят към Bolt Mobility, включително индийският актьор и бизнесмен Рам Чаран, който е инвестирал 40 милиона долара за разрастване на бизнеса. Тази компания вече управлява повече от 5000 скутера във Флорида и започва своята глобална експанзия в места като Париж. 

Болт наскоро навлезе и в бизнеса с електронни спортове и NFT токени.