Въртенето на вътрешното ядро на Земята може да е спряло и дори да обърне посоката си.

Това показват нови изследвания, цитирани от CNN.

Земята се състои от кора, мантия, вътрешно и външно ядро. Твърдото вътрешно ядро се намира на около 5 000 км под земната кора и е отделено от полутвърдата мантия от течно външно ядро, което му позволява да се върти с различна скорост от въртенето на самата Земя.

С радиус от над 3 500 км, ядрото на Земята е приблизително с размера на Марс. Състои се предимно от желязо и никел и съдържа около една трета от масата на планетата.

В изследване, публикувано в списание Nature Geoscience, учени от Пекинския университет, които изучават сеизмичните вълни от земетресения, преминали през вътрешното ядро на Земята от 60-те години на миналия век насам, стигат до извод колко бързо се върти то.

Откритието им е неочаквано

От 2009 г. насам сеизмичните записи, които преди това се променят във времето, показват малка разлика. Това предполага, че въртенето на вътрешното ядро е спряло.

„Иизненадващи наблюдения показват, че вътрешното ядро почти е спряло въртенето си през последното десетилетие и може дори да се върне назад“, пишат учените в проучването.

„Когато погледнете десетилетието между 1980 и 1990 г., виждате ясна промяна, но такава няма от 2010 до 2020 г.“, според тях.

Въртенето на вътрешното ядро се задвижва от магнитното поле, генерирано във външното ядро и балансирано от гравитационните ефекти на мантията.

Разгадаването на процеса на въртене на вътрешното ядро може да хвърли светлина върху това как земните слоеве си взаимодействат и на други процеси дълбоко в планетата.

Според други учени, скоростта на това въртене и дали тя варира все още се обсъжда. Вътрешното ядро не спира напълно, а проучването показва, че сега то е по-синхронизирано с останалата част от планетата, отколкото преди десетилетие, когато се върти малко по-бързо.

„Нищо катастрофално не се случва“, смятат учените

Авторите на проучването твърдят, че въз основа на техните изчисления малък дисбаланс в електромагнитните и гравитационните сили може да забави и дори да обърне въртенето на вътрешното ядро.

Те вярват, че това е част от цикъл от седем десетилетия и че повратната точка преди тази, която са открили в своите данни около 2009/2010 г., е настъпила в началото на 70-те години.

Други учени обаче посочват, че „анализът на данните от изследването е надежден“, но въпреки това констатациите „трябва да се приемат предпазливо“, тъй като са „необходими повече данни и иновативни методи, за да се хвърли светлина върху този интересен проблем“.