Железопътният транспорт отдавна е източник на очарование за пътешествениците.

Той ни позволява да изживеем пътувания с по-бавно темпо и да се върнем към времето, в което пълните самолети и пренаселените летища не са норма.

Тайланд има своя легендарна железопътна история, датираща от началото на 1900 г., когато жителите на Банкок се качват на влака в бягство към плажа или по-хладен климат.

Повече от 100 години по-късно нов курорт, проектиран от несравнимия ландшафтен архитект Бил Бенсли, потапя гостите в тази епоха.

InterContinental Khao Yai, съставен от повече от 65 апартамента и вили, включва серия от модернизирани тайландски вагони, които са превърнати в луксозни помещения за настаняване.

На около 2.5 часа път с кола от Банкок, дизайнът на курорта е вдъхновен от ранните дни на тайландската железница и историята на района като врата към Североизточен Тайланд по време на управлението на крал Рама V (1868 до 1910 г.).

Гостите са обгърнати от миналото веднага щом стигнат до рецепцията. Разположена в самостоятелна сграда, наподобяваща класическа тайландска жп гара, тя е изпълнена с пътнически куфари, дървени пейки, части от класически влак, илюстрации и исторически снимки.

Вниманието към детайла е изключително, макар и очаквано от всеки имот, към който е приклепено името на Бенсли.

Думи, като причудлив и фантастичен, често се използват, за да се опише работата на базирания в Банкок американец – и с право. Бенсли е ненадминат в способността си да развихри въображението си по най-добрия начин. Резултатът - имоти, които разказват история.

Логистични предизвикателства

В случая с InterContinental Khao Yai Бенсли казва, че любовта му към железопътния транспорт е повлияла на дизайна. Архитектът е пътувал с луксозни влакове на различни континенти и е прекарал едно лято, организирайки крайбрежни железопътни пътувания из Канада за туристи.

Когато се натъква на жп гара в Тайланд, пълна с излезли от експлоатация влакове, той трябва да действа.

„Гледах всички тези ръждясали, стари вагони и си помислих: „О, Боже, те просто седят там и гният... Наистина, трябва да направим нещо с тях“, спомня си той. „Шест месеца по-късно изкупихме колкото се може повече от тях… Не е нужно да изграждате всичко от нулата“, добавя той.

След това идва трудната част. Транспортирането на куп тежки, разлагащи се стари влакове през хълмистия пейзаж до курорта се оказва особено предизвикателно.

„Планирахме да ги закараме на релси“, казва Бенсли. Но остър завой в края на пътя в курорта, където трябва да се поставят вагоните, означава използването на допълнителна помощ.

„Наехме огромен кран, издигащ се на около 70 метра във въздуха. След това вкарахме вагоните и ги оставихме на склона. Това беше един адски ден… Беше много скъп кран, но свършихме всичко за деня“, казва Бенсли.

В допълнение към луксозните апартаменти, вагоните разполагат със спа център, детски клуб и три заведения за храна и напитки – Poirot, Papillon и Tea Carriage.

„Първоначално мислехме, че всички вагони ще бъдат за настаняване, но след като започнахме да работим с тях, наистина се влюбихме в цялата идея на „Убийство в Ориент Експрес“ (роман на Агата Кристи, чието действие се развива в Ориент Експрес). Така че тук идва Поаро“, казва той за френския ресторант с изглед към близкото Лебедово езеро.

Papillon е джаз заведение, предлагащо силни коктейли, а през уикендите и музика на живо. Tea Carriage се намира в друга зона на красиво озеленения курорт, където гостите могат да опитат различни напитки, като студено кафе и прекрасен следобеден чай.

Закуската се сервира в Somying’s Kitchen - просторен целодневен ресторант, включващ сепарета, напомнящи вагон-ресторант и ярки сини и бели интериори. Извън него има малък басейн и бар Terminus, който също носи традиционни тайландски железопътни мотиви.

Дори и да не сте в състояние да се настаните в един от реставрираните вагони, останалите стаи и апартаменти в курорта също си заслужават. Всеки един, проектиран да изглежда като класически вагон, е уникален и включва ламперии и живописни тапети.

Има свързани апартаменти с двуетажни легла за по-големи групи, докато други разполагат с балкони с изглед към езерото и малки частни басейни.

Гостите се насърчават да изследват националния парк в близост, но си струва да прекарате известно време, наслаждавайки се на курорта.

19-те хектара на InterContinental Khao Yai са пълни с повече от 30 000 дървета и няколко езера, най-голямото от които е дом на множество черни и бели лебеди – оттук и името „Лебедово езеро“.

Национален парк Khao Yai

Въпреки че е невероятно популярен сред жителите на Банкок, търсещи бягство от града през уикенда, Khao Yai не е най-привлекателният район на Тайланд за чуждестранни туристи, които предпочитат плажовете или планинския Чианг Май.

Пейзажите на Khao Yai често се сравняват с италианската провинция, а някои от курортите, кафенетата, ресторантите и винарните допълват тази атмосфера.

Но в основата си Khao Yai остава топ дестинация за любителите на природата. Част от горския комплекс Dong Phayayen-Khao Yai, включен в списъка на ЮНЕСКО, това е най-старият национален парк в Тайланд и се състои от повече от 2000 квадратни километра гори и пасища.

Туристическите пътеки предлагат различни възможности, както и достъп до красиви водопади. Сред най-известните е Haew Narok, от който героят на Леонардо ди Каприо скоча във филма от 2000 г. „Плажът“.

Дивата природа включва слонове, мечки, гибони и тигри (въпреки че хората рядко забелязват големите котки). Служителите на парка предлагат нощни екскурзии за наблюдение на диви животни, които могат да бъдат резервирани чрез посетителския център.

Бенсли казва, че местоположението на InterContinental близо до националния парк е това, което го привлича към проекта.

„Аз съм любител на дивата природа, така че за мен това, че съм толкова близо до девствената гора и мога да видя някои от малкото останали диви слонове в Азия е любимата ми част.”

Въпреки че повечето гости пристигат с кола, е възможно да хванете влак от Банкок до гара Pak Chong, която е на около 40-45 минути от курорта.

В бъдеще, според Бенсли, се планират организирани пътувания с влак през уикенда, по време на които костюмирани гости ще играят сцени от „Убийство в Ориент Експрес“.

Туристите, независимо дали пътуват до Khao Yai от Банкок с кола или железопътен транспорт, ще забележат изграждането на дълги надземни железопътни линии – те са част от маршрута на високоскоростния влак Банкок-Накхон Рачасима, който ще свърже страната с Лаос и Китай.

250-километровата линия Банкок-Накхон Ратчасмия трябва да бъде открита през 2026 г., според последните съобщения в медиите.