Бразилия планира да изостави най-големия си военен кораб в международни води, след като не успя да го бракува за скрап, а според Time, плавателният съд може да се превърне в един от най-големите океански отпадъци. 

60-годишният самолетоносач Сао Пауло се носи изоставен в южната част на Атлантическия океан от пет месеца.

С тегло от 34 000 тона и височина от 260 метра, това е най-големият бразилски военен кораб. Бразилия е продала плавателния съд на турски пункт за скрап, информира от Time, а плавателният съд е потеглил за Турция през август.

Той обаче не е получил разрешение да акостира в страната. Причината, според турските власти, е наличието на азбест - токсичен материал, който често се съдържа в корабите, произведени през 20-и век.

Корабът се връща в Бразилия, но през септември получава забрана да акостира на крайбрежието на щата Пернамбуко. Така той е оставен да обикаля безцелно по бразилското крайбрежие в продължение на пет месеца.

На 20 януари бразилските военноморски сили са преместили кораба в международни води. 

В тяхно изявление се казва, че плавателният съд не е получил разрешение да акостира, тъй като корпусът му е бил сериозно увреден и той представлява риск за другите кораби в бразилски води.

Бразилската армия сега иска просто да го изостави в международни води, според Time. Следващият ход на военноморските сили може би ще бъде да го потопи с експлозиви, информира изданието Folha de São Paulo, позовавайки се на свои източници. 

Потопяването на кораба обаче би представлявало проява на "сериозна небрежност," казва пред Time Джим Пукет ръководител на организацията Basel Action Network.

"Говорим за кораб, който съдържа както опасни, така и ценни материали. Предполага се, че той трябва да бъде върнат на бразилска територия и властите да подходят към него по един природосъобразен начин," казва Пукет. "Не може просто така да бъде потопен."

Плановете на военноморските сили бяха разкритикувани и от министерството на околната среда на Бразилия, което се опасява от въздействието на азбеста върху околната среда.

Окончателното решение за съдбата на кораба обаче ще бъде взето от военноморските сили.

Изведени от експлоатация кораби често бива изпращат в корабостроителници, за да бъдат бракувани. Корабостроителницата Alang-Sosiya на западното крайбрежие на Индия е едно такова място. Круизни кораби пък се разглобяват и продават за части в турската корабостроителница Aliaga.

Има и други плавателни съдове, които са оставени да гният в открито море, но военен кораб с дължина приблизително колкото две трети от височината на Емпайър Стейт Билдинг, може да се превърне в един от най-големите отпадъци в океана.

Засега не става ясно къде точно ще бъде изоставен Сао Пауло и дали това ще стане, и кога, ако това въобще се случи, военноморските сили на Бразилия ще го потопят.