Основателят на Facebook Марк Закърбърг честити вчера 19-ия рожден ден на Meta. Компанията-майка на Facebook, Instagram и WhatsApp прави Закърбърг един от най-влиятелните и богати хора на планетата.

Ето как той печели и харчи парите си:

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията днес разполага с 67.6 млрд. долара, според данни на сп. Forbes.

Само за един ден (3 февруари) състоянието му се увеличи с над 12 млрд. долара, след като акциите на Meta поскъпнаха с над 23%.

Голяма част от състоянието му идва именно от Meta. Той притежава 13% от компанията, за която работи срещу заплата от 1 долар.

38-годишният Закърбърг и съпругата му Присила Чан водят скромен начин на живот. Те имат две дъщери и са в очакване на третото си дете.

Закърбърг не е почитател на скъпите и луксозни дрехи. Той дори носи една и съща сива тениска с логото на Facebook почти всеки ден, защото смята, че това му спестява време сутрин.

Основателят на Facebook не обича и скъпите автомобили. В предходните години той е забелязван да управлява Volkswagen, Honda Fit и Acura TSX.

Изключение прави само неговата Pagani Huayra, която може да се купи за 1.3 млн. долара.Той обаче харчи милиони за покупката на недвижими имоти.

През 2011 г. той дава 7 млн. долара за имение в Пало Алто. 

В следващите месеци Закърбърг дава нови 30 млн. долара, за да купи четирите имота около себе си.

Семейството му притежаваше и къща в района на Сан Франциско, в която влага 1 млн. долара за ремонтни дейности.

Преди години тя беше продадена за сумата от 31 млн. долара.

Милиардерът похарчи и 100 млн. долара през 2014 г. за покупката на два отделни парцела в Хавай.

Покупките в Хавай продължиха и през 2021 г., когато са придобити други два парцела за 70 млн. долара.

Имотното портфолио на Закърбърг включва и два имота на брега на езерото Тахо, купени срещу 59 млн. долара.

Годишните разходи на Meta за охраната на Закърбърг възлизат на 23 млн. долара.

През декември 2015 г. Закърбърг и неговата съпруга Присила Чан обявиха, че приживе ще дарят 99% от дела си във Facebook.