Днес в САЩ живеят 5.27 млн. милионери, сочат данни на лондонската Henley & Partners.

В последния си доклад от консултантска компания посочват и петте най-богати градове в най-голямата икономика в света. Именно там живеят най-много хора с активи за над 1 млн. долара.

Начело в класацията е Ню Йорк. По последни данни броят на милионерите в Голямата ябълка е 340 000.

Голяма част от богаташите са заети във финансовата индустрия, главно заради намиращите се там две фондови борси – NYSE и Nasdaq. 

 
Градът е популярна туристическа дестинация, която привлича милиони туристи годишно. Там се намира и една от най-скъпите търговски улици в света – 5-то Авеню в Манхатън, където кв. м площ се отдава за 2 700 долара.

Съвкупното богатство на жителите на града надхвърля 3 трилиона долара.

Втората позиция в подреждането се държи от района на Бей Ейрия, обхващащ Сан Франциско и Силициевата долина. 


Той е известен като дом на централите на голяма част от технологичните компании в САЩ. Най-голяма част от милионерите е съсредоточена в Атертън, Лос Алтос и Пало Алто.

Броят на милионерите вече е повече от 285 000. В района живеят и 63-а милиардери, което е повече от 58-те за Ню Йорк. В последните 10 години милионерите в тази част на страната растат с 68%. 

Третата позиция е за Лос Анджелис, където живеят 205 400 милионери, изпреварил Чикаго и Хюстън със съответно 124 000 и 98 500 богаташа.