Най-голямата верига кафенета в света – Starbucks, обяви, че пуска серия напитки със съдържание на зехтин в Италия.

"Неочакваният кадифен, маслен вкус подобрява кафето и се задържа прекрасно по небцето", казва главният изпълнителен директор на компанията Хауърд Шулц.

Starbucks е сред големите щатски компании, които се сблъскаха с препятствия в опитите си да разширят дейността си на италианския пазар на храни и напитки.

Италия е известна с независимите и често семейни кафенета. Starbucks в момента има около 20 заведения в страната.

"Ще има хора, които ще си кажат, сега пък зехтин в кафето? Доказателството обаче е в чашата," казва Шулц в изявление на уебсайта на компанията.

"За последните повече от 40 години не мога да си спомня момент във времето, в който да съм бил по-въодушевен и ентусиазиран," допълва той.

Компанията планира да представи серия от горещи и студени напитки със зехтин в заведенията си в Южна Калифорния тази пролет. След това те ще бъдат пуснати във Великобритания, Близкия изток и Япония по-късно през годината.

Серията напитки Oleato, която ще бъде пусната днес в Италия, включва еспресо с лед и лате със зехтин и овесено мляко. Веригата ще предлага и студено кафе с екстра върджин зехтин Partanna и ванилова сметана.

Зехтинът е ключова част от средиземноморския начин на хранене, свързван със страни, като Италия, Гърция и Испания.

Ползите от него могат отчасти да бъдат отдадени на съдържанието на мононенаситени мастни киселини, които включват витамини и минерали, както и на полифеноли – микроелементи на растителна основа.

Темата за "пиенето на зехтин" беше популярна в платформата TikTok през миналата година, като поддръжници на тази практика твърдят, че има противовъзпалителен ефект.

Някои италианци призоваха за бойкот на Starbucks, когато веригата обяви плановете си да отвори първото си заведение в страната през 2018 г.

"Ние не идваме, за да учим италианците как да правят кафе. Идваме тук със смирение и уважение, за да покажем какво сме научили", заяви тогава Шулц. 

Миналата година новината, че веригата пицарии Domino's Pizza се изтегля от Италия, беше отпразнувана от някои местни потребители на социалните медии. Гигантът в сферата на бързото хранене изпитваше затруднения с набирането на клиентела, откакто стъпи на местния пазар през 2015 г.

Компанията беше изправена пред все по-ожесточена конкуренция по време на пандемията, тъй като местните ресторанти се регистрираха в платформи за доставка на храна, като Deliveroo и Just Eat.