С последните заплахи от тероризъм много хора изразиха загриженост относно вероятността и ефектите от ядрен взрив. 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ разработиха този информационен лист, за да опишат какво се случва, когато възникне ядрен взрив, възможните последици за здравето и какво можете да направите, за да се предпазите в извънредна ситуация.

Седем ключови момента от речта на Путин

Какво е ядрен взрив?

Ядрен взрив, произведен от експлозия на ядрена бомба (понякога наричана ядрена детонация), включва свързването или разделянето на атоми (наречено синтез и делене), за да се получи интензивен импулс или вълна от топлина, светлина, въздушно налягане и радиация. 

Бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки в Япония в края на Втората световна война, предизвикаха ядрени експлозии.

Guardian: Кои страни по света са в най-добра позиция да оцелеят при ядрен апокалипсис?

Когато ядрено устройство бъде взривено, се създава голямо огнено кълбо. Всичко вътре в това огнено кълбо се изпарява, включително почвата и водата, и се носи нагоре. 

Това създава облак, приличащ на гъба по форма, който свързваме с ядрен взрив, детонация или експлозия. Радиоактивният материал от ядреното устройство се смесва с изпарения материал в облака. 

Какво е „мръсна бомба“?

Докато този изпарен радиоактивен материал се охлажда, той се кондензира и образува частици, като прах. След това кондензираният радиоактивен материал пада обратно на земята. 

Тъй като падането е под формата на частици, те могат да бъдат пренесени на големи разстояния от вятърни течения и да стигнат на мили от мястото на експлозията. Валежите са радиоактивни и могат да причинят замърсяване на всичко, върху което паднат, включително хранителни и водни запаси.

Часовникът на Страшния съд вече е на 90 секунди преди полунощ

Какви са ефектите от ядрен взрив?

Ефектите върху човека от ядрен взрив ще зависят от размера на бомбата и разстоянието, на което се намира човекът от експлозията. Ядрен взрив обаче вероятно ще причини големи разрушения, смърт и наранявания и ще има широка зона на въздействие.

При ядрен взрив може да настъпи нараняване или смърт в резултат на самия взрив или в резултат на отломки, изхвърлени от взрива. Хората могат да получат умерени до тежки изгаряния на кожата в зависимост от разстоянието им от мястото на взрива. 

Тези, които гледат директно към взрива, могат да получат увреждане на очите, вариращо от временна слепота до тежки изгаряния на ретината. 

Хората в близост до мястото на взрива биха били изложени на високи нива на радиация и биха могли да развият симптоми на лъчева болест (наречена остър радиационен синдром или ARS). 

Докато тежките изгаряния ще се появят за минути, други последици за здравето може да отнеме дни или седмици, за да се появят. Тези ефекти варират от леки, като зачервяване на кожата, до тежки ефекти, като рак и смърт, в зависимост от количеството радиация, погълнато от тялото (дозата), вида на радиацията, пътя на експозиция и продължителността.

Ким Чен Ун призова за ударно засилване на ядрения потенциал на страната му

Хората могат да изпитат два вида облъчване от радиоактивни материали от ядрен взрив: външно облъчване и вътрешно облъчване. Външно облъчване би възникнало, когато хората са били изложени на радиация извън телата си от взрива или неговите отлагания. 

Вътрешно облъчване би настъпило, когато хората ядат храна или дишат въздух, замърсен с радиоактивни утайки. 

Както вътрешното, така и външното излагане на радиоактивни отпадъци може да възникне на километри от мястото на взрива. Излагането на много големи дози външна радиация може да причини смърт в рамките на няколко дни или месеци. 

Външното излагане на по-ниски дози радиация и вътрешното излагане от дишане или консумиране на храна, замърсена с радиоактивни утайки, може да доведе до повишен риск от развитие на рак и други последици за здравето.

Как мога да защитя семейството си и себе си по време на ядрен взрив?

В случай на ядрен взрив ще бъде активиран национален план за реагиране при извънредни ситуации. Следват някои стъпки, препоръчани от Световната здравна организация, ако възникне ядрен взрив:

Ако сте близо до взрива, когато се случи:

 • Обърнете се и затворете и покрийте очите си, за да предотвратите увреждане на зрението си;
 • Легнете на земята с лицето надолу и поставете ръцете си под тялото;
 • Останете наа земята, докато топлината и двете ударни вълни преминат.
 • „Галъп“: 44% от българите очакват 2023 година да е по-лоша
 • Ако сте навън, когато се случи взривът:
 • Намерете нещо, с което да покриете устата и носа си, като шал, носна кърпичка или друго;
 • Отстранете праха от дрехите си, като ги изчеткате и изтръскате, но покривайте устата и носа си, докато правите това;
 • Преместете се в подслон, мазе или друга подземна зона, за предпочитане разположена далеч от посоката, в която духа вятърът;
 • Свалете дрехите, тъй като може да са замърсени; ако е възможно, вземете душ, измийте косата си и сменете дрехите, преди да влезете в бункера.

Защо бъдещето на нашите градове може да е под земята?

Ако вече сте в бункер, приют или мазе:

 • Покрийте устата и носа си с маска за лице или друг материал (като шал или носна кърпичка), докато облакът от замърсяване премине;
 • Изключете вентилационните системи и запечатайте вратите или прозорците, докато облакът премине. Въпреки това, след като облакът премине, отворете вратите и прозорците, за да позволите малко циркулация на въздуха;
 • Останете вътре, докато властите кажат, че е безопасно да излезете;
 • Слушайте местното радио или телевизия за информация и съвети. Властите може да ви наредят да останете в приюта или да се евакуирате на по-безопасно място далеч от района;
 • Ако трябва да излезете, покрийте устата и носа си с влажна кърпа;
 • Използвайте съхранявана храна и питейна вода. Не яжте прясна местна храна и не пийте вода от открити водоизточници;
 • Почистете и покрийте всички отворени рани по тялото си.

САЩ и Южна Корея ще проведат щабни учения срещу ядрени заплахи

Ако сте посъветвани да се евакуирате:

 • Слушайте радиото или телевизията за информация относно маршрутите за евакуация, временните убежища и процедурите, които трябва да следвате;
 • Преди да си тръгнете, затворете и заключете прозорците и вратите и изключете климатика, вентилационните отвори и вентилаторите. Затворете клапите на камината;
 • Вземете със себе си запаси за бедствия (като фенерче и допълнителни батерии, радио с батерии, комплект за първа помощ и ръководство, храна и вода, неелектрическа отварачка за консерви, основни лекарства, пари в брой и кредитни карти и здрави обувки);
 • Не забравяйте, че вашите съседи може да се нуждаят от специална помощ, особено бебета, възрастни хора и хора с увреждания.

Украйна: Светът трябва да преосмисли ядрената безопасност

Ядрената бомба същата ли е като "куфарната" бомба?

Бомбите „куфари“, които бяха описани в нови истории през последните години, са малки ядрени бомби. Една куфарна бомба би предизвикала ядрен взрив, който е много разрушителен, но не толкова мощен, колкото ядрено оръжие, разработено за стратегически военни цели.

Ядрената бомба същата ли е като "мръсната бомба"?

Ядреният взрив е различен от мръсната бомба. Мръсна бомба или устройство за радиологично разпръскване е бомба, която използва конвенционални експлозиви като динамит за разпространение на радиоактивни материали под формата на прах. 

Това не включва разделянето на атоми, за да се произведе огромната сила и унищожението на ядрен взрив, а по-скоро разпространява по-малки количества радиоактивен материал в околната среда. 

Основната цел на мръсната бомба е да сплаши хората и да замърси сгради или земя с радиоактивен материал.

“TheRealNews“: Байдън трябва да приеме, че САЩ не могат да сплашат Северна Корея

Самолетна катастрофа в атомна електроцентрала ще има ли същия ефект като ядрен взрив?

Докато сериозно събитие, като самолетна катастрофа в атомна електроцентрала, може да доведе до изпускане на радиоактивен материал във въздуха, атомната електроцентрала няма да експлодира като ядрено оръжие. 

Възможно е да има радиационна опасност в околните райони в зависимост от вида на инцидента, количеството изпусната радиация и текущите метеорологични условия. 

Радиацията обаче ще бъде наблюдавана, за да се определи потенциалната опасност, а хората в района ще бъдат евакуирани или съветвани как да се защитят.

„Северът действа като ядрена държава“. Защо Ким Чен Ун засилва натиска?

Трябва ли да приемам калиев йодид, ако има ядрен взрив?

Местните служители за управление на извънредни ситуации ще кажат на хората кога да приемат калиев йодит. Ако възникне ядрен инцидент, служителите ще трябва да открият какви радиоактивни вещества има, преди да препоръчат на хората да приемат калиев йодит. 

Ако липсват радиоактивни частици, приемането на йод няма да защити хората. Ако присъстват радиоактивни честици, приемането на калиев йодит ще помогне за защитата на щитовидната жлеза на човек от радиацията. 

Приемането на йодни таблетки няма да защити хората от други радиоактивни вещества, които могат да присъстват заедно с радиоактивния йод.