Ако пътувате с велосипед до централната железопътна гара на Амстердам, вече можете да ползвате удобен паркинг, който се намира на неочаквано място - под водата.

Два нови гаража за велосипеди бяха отворени от двете страни на гарата, като единият се намира в реката, а другият - в пристанището. Те разполагат с място за общо около 11 000 велосипеда, пише електронното издание Fast Company.

Изграждането на паркоместа за велосипеди в Нидерландия е част от мащабните усилия на страната за насърчаване на алтернативния транспорт за сметка на шофирането. 

„Колоезденето до гарата е феномен, който те насърчават от много години и това не е еднократна инициатива. Това е умишлено политическо решение по отношение на дизайна на инфраструктурата“, казва Крис Брунтлет, мениджър комуникации в Dutch Cycling Embassy - организация, която помага за разпространението на велосипедни решения от Холандия в други страни.

Планирането на по-големия гараж, с място за 7000 велосипеда, включително стотици двуколесни за споделяне, отнема повече от десетилетие, а изграждането му продължава четири години. Проектът е на стойност 65 милиона евро. 

Колоездачите използват подвижни пътеки, за да влязат в гаража, а след това използват картата си за пътуване. Паркингът е безплатен 24 часа. Сензорите проследяват къде се намират използваните паркоместа, а зелените светлини насочват към свободните. 

В миналото "морето" от велосипеди, паркирани безразборно около гарата, заемаше огромно пространство и не осигуряваше достатъчно място за всички, които пътуват до гарата по този начин.

От 200 000 души, които минават през Амстердамската централна гара всеки ден, около половината идват с колело.

Наличието на нов подземен паркинг означава, че голяма част от надземното пространство ще стане достъпно за други цели, като зеленина и пейки, например. Гаражите предлагат и станции за ремонт на велосипеди, охрана и "топли" връзки с метрото и влака под земята.

От другата страна на гарата, покривът на втория нов гараж за паркиране на велосипеди, проектиран от VenhoevenCS, добавя ново обществено пространство.

Под водата дизайнерите внимателно са избрали материали, които могат да помогнат за поддържането на морския живот. Подобно на другия нов гараж, той също е проектиран да бъде красиво и лесно за използване пространство.