През 1998 г. Майкъл Джордан обува чифт от своите емблематични черно-червени Air Jordan 13, за да донесе победа на Чикаго Булс за последната си титла от НБА.

Днес маратонките се продават и се очаква да счупят всички рекорди, съобщава CNN.

Sotheby's в Ню Йорк ще предложи спортните обувки на търг следващия месец, като те са оценени на 4 милиона долара.

Откритото наддаване ще се проведе онлайн от 3 до 11 април. Текущият рекорд от 2021 г. за чифт Nike Air Ship, които Джордан носи в началото на кариерата си - е 1.47 милиона долара. Това е първият път, в който чифт маратонки се продава за повече от 1 милион долара.

През януари Air Jordan си партнира със Sotheby's, за да продаде на търг 13 чифта ретро маратонки, създадени в памет на The Notorious B.I.G. Всички те надминават предварителните оценки от $5 000 многократно, като най-скъпите се продават за над $32 000.

Миналата година потник на Джордан от същите финали през 1998 г. се превърна в най-скъпия носен спортен сувенир, продаден на търг, достигайки 10.1 милиона долара продажна цена.

Чифтът маратонки, който ще бъде предложени на търг, е носен по време на мач в Солт Лейк Сити, който Чикаго Булс печелят с 93 на 88, а Джордан отбелязва 37 точки.

Това са последният чифт кецове от този модел, които баскетболистът някога е носил в мач от НБА.

След мача Джордан подписва и подарява обувките на момчето, което се грижи за топките в залата, според Sotheby's.

Маратонките Air Jordan 13 са част от разпродажба на спортни сувенири от две части, наречена Victoriam, която включва артикули, носени от спортисти, сред които Том Брейди, Коби Брайънт и Роджър Федерер.

Публична изложба на сувенири от разпродажбата, включително маратонките Air Jordan 13, ще бъде открита на 5 април в галериите на Sotheby's в Ню Йорк.