Още през януари 2021 г., точно преди администрацията на Джо Байдън да встъпи в длъжност, военновъздушните сили на САЩ обявиха, че основната база за техните космически операции ще бъде преместена.

Централата е базирана в Колорадо Спрингс от десетилетия, но военните имат намерение да я преместят в Хънтсвил, Алабама.

След серия от бюрократични забавяния, все още няма окончателно решение къде трябва да бъде Космическото командване на САЩ. Причината е проста - заложен е престижът на двата щата, както и над хиляда работни места, които са значителен източник на икономическа активност.

Спорът е критично напомняне, че голяма част от битката за бъдещето на космоса, поне в САЩ, ще се проведе между местните и държавните служители, пише електронното издание Fast Company. 

Къде ще е домът на американското космическо командване?

Борбата за бъдещия дом на Космическото командване на САЩ далеч не е първият случай, в който политиците водят спорове за обриталните операции на федералното правителство.

И тъй като военните продължават да разширяват собствената си космическа програма, тази конкуренция може да стане още по-интензивна.

Вече има напрежение относно това кой е спечелил (и кой трябва да спечели) от програмата Artemis на НАСА, включително работните места, създадени от ракетните системи и разногласията относно договора за кацане на Луната.

Има очевидни причини, поради които Колорадо и Алабама нямат търпение да приемат космическото командване на САЩ. Смята се, че съоръжението ще създаде около 1400 работни места. В момента в базата в Колорадо Спрингс са заети над 1000 души. 

Космическата политика води и до нови политически съюзи. Сенаторите демократи Майкъл Бенет и Джон Хикенлупър се обединиха с представителя на републиканците Лорън Бьобърт, за да настояват пред Белия дом да обърне курса и да запази базата в Колорадо.

Някои от представителите на щата дори предположиха, че преместването на базата би застрашило националната сигурност. 

Междувременно, политиците от Алабама се оплакват, че делегацията на Колорадо ненужно забавя процеса.

Сега Военновъздушните сили провеждат още един преглед. Генералният инспектор на Министерството на отбраната и Службата за отчетност на правителството вече са публикували свои собствени разследвания на процеса и посочват, че окончателното решение е неизбежно.

Последните доклади показват, че Белият дом може би се готви да запази операциите си в Колорадо.

Съществуват обаче и опасения, че този конкурентен подход може да подкопае единната национална космическа стратегия.

Например, когато НАСА сключи договор на стойност 2.9 милиарда долара с компанията SpaceX за изграждане на апарат за кацане на Луната, в рамките на програмата Artemis, сенатор Мария Кантуел предложи законодателство, което ще накара НАСА да похарчи още повече, за да възложи на втора компания друг договор със същата цел.

Любопитното е, че щата Вашингтон, който Кантуел представлява, е дом на Blue Origin, която отчаяно се бори за първия договор на НАСА, но загуби битката със SpaceX.

Независимо кой от двата щата ще спечели борбата за домакинството на космическото военно командване, със сигурност ще се появят и други поводи за местно съперничество.

Сенаторите от Колорадо вече предложиха законопроект, който ще премести някои членове на военновъздушните сили и националната гвардия на армията в новата Национална гвардия на космическите сили - точно както членовете на военновъздушните сили бяха прехвърлени в новия клон, фокусиран върху космоса.

Белият дом не подкрепя идеята, тъй като може да се окаже доста скъпа, но планът би бил победа за щат като Колорадо.

Защо договорите на НАСА се превръщат в политически проблем?

Същата динамика се разиграва и с гражданските космически проекти на НАСА. В началото на 2000 г. сенаторът от Мериленд Барбара Мулкиски накара космическата агенция да продължи да инвестира в космическия телескоп Хъбъл, който е основен проект за щата.

И все още има дебат относно решението на правителството да финансира Space Launch System - ракетата, която НАСА използва в програмата Artemis. Тя поддържа работни места в няколко щата.

Очаква се тя да е най-мощната ракета, правена някога, но няма да може да се използва многократно. Проектът вече значително надхвърли първоначалния си бюджет и беше отлаган многократно.

Финансирането за ракетата е противоречиво, отчасти защото НАСА продължава да подкрепя нейното развитие, въпреки че частните космически компании създават по-евтина технология за многократна употреба.

SpaceX планира да изстреля Starship - новата си мегаракета за многократна употреба, през април.

Местните и държавни служители ще продължат да се състезават с разрастването на космическата надпревара. Щатите вече се надпреварват да създадават свои собствени космодруми, лицензирани от федералната администрация, които, в крайна сметка, ще служат като площадки за изстрелване.

И докато места, като Флорида и Калифорния, исторически са били домакини на американските космически операции, има и други щати, които тепърва влизат "в играта". 

Сега Тексас е домът на космодрума Starbase на SpaceX, където компанията тества своята ракета Starship. А политиците от Пенсилвания също рекламират базирания в Питсбърг стартъп Astrobotic, който е фокусиран върху изграждането на лунна космическа технология.

Това е още едно доказателство, че космосът постепенно се превръща в политическо оръжие и със сигурност не е изненадващо.

Астронавти и бивши ръководители на космическата индустрия вече са се кандидатирали за Конгреса, а частните компании за изстрелване са добре запознати с лобирането в Белия дом. Космическата надпревара между щатите е просто следващата стъпка в този процес.