От 2024 г. цените на потребителските стоки в Европейския съюз ще се облагат с диференцирана ставка на ДДС.

Тя ще е нулева за определени потребители, но само в дните на техния зодиакален знак. Удостоверяването ще става с документ за самоличност на касите на търговските обекти. 

"Това е най-справедливото решение, което осигурява глътка въздух на потребителите, но в същото време не поставя под натиск държавните бюджети.

Наясно сме, че никой не вярва на институциите, но за сметка на това всеки човек има доверие на хороскопа си", коментира заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. 

Нулевото ДДС ще важи за всички продукти за лично потребление - от памперси и лекарства до екзотични парфюми и луксозни суперавтомобили. 

Единственото условие е покупката да е извършена в ден, в който позицията на Слънцето на небосклона съвпада с рожденото зодиакално съзвездие на потребителя. 

Повечето търговци са на мнение, че мярката няма да се отрази негативно на оборота, като някои дори вече планират специални промоции.

В Белгия, например, ако има съвпадение и на асцендента, в допълнение към зодиакалния знак, потребителите ще могат да се възползват от безлихвени стокови кредити. 

Новите разпоредби обаче срещат и критики. Някои икономисти са на мнение, че зодиакалното данъчно облагане ще създаде сериозни изкривявания на пазара в определени периоди от годината.  

Очакват се масови покупки на представителите на зодия Стрелец в дните преди Коледните празници, докато резервациите за летните почивки вероятно ще бъдат доминирани от Близнаци, Раци и Лъвове. 

Девите пък ще пазаруват масово учебни пособия в дните преди 15 септември. 

"Няма как да се постигне пълна социална справедливост. Наясно сме, че винаги ще има недоволни. Особено Водолеите, но те винаги са недоволни.

Надяваме се, че с помощта на всички представители на бизнеса и гражданските организации, и най-вече на представителите на зодия Везни, ще успеем да намерим баланс", се посочва в официалното изявление на ЕК. 

Но, все пак, екипът на Darik Business Review напомня да не се доверявате на хороскопа си, когато взимате финансови решения, и ви пожелава честит 1 април :)