Въпреки че по света има стотици работещи тематични паркове, още толкова други са изхвърлени на бунището на историята на забавленията.

Изоставени по различни причини – спад в посещаемостта, природни бедствия, финансови затруднения - те запазват своето очарование, превръщайки се в призрачни места, които привличат градски изследователи, инфлуенсъри и любители на приключенията.

Има нещо постапокалиптично и завладяващо в местата, завладени от разрухата - смразяващ, но интригуващ поглед към това как би могла да изглежда Земя, ако хората някога изчезнат.

„Мислим за увеселителните паркове като за живи, цветни, шумни и весели места“, казва Джим Футрел от щатската Национална историческа асоциация на увеселителните паркове. „Но един изоставен увеселителен парк е пълната противоположност. Празно е. Тихо е.“

Ето 10 от най-очарователните изоставени тематични паркове по света, подбрани от CNN:

Berliner Spreepark (Германия)

Най-удивителното нещо в този вече несъществуващ германски тематичен парк не са разлагащите се останки от някогашни атракциони, които можете да видите днес – като гигантското виенско колело или покритото с графити влакче Spreeblitz – а фактът, че е създаден от източногерманските комунистически власти като средство за забавление на пролетариата.

Наречен на близката река Шпрее, паркът функционира от 1969 г. до 2001 г. Сега теренът е голям обществен парк с пътеки за разходки, които водят до много от неизползваните атракциони или възможност за екскурзии с кану покрай тях, предлагани от Backstagetourism.

Градската управа обяви планове за запазване и „артистична интерпретация“ на някои от старите атракции, особено емблематичното виенско колело.

Mimaland (Малайзия)

Разположен в покрайнините на Куала Лумпур, Malaysia In Miniature Land (Mimaland) работи от 1975 до 1994 г. Считан за първия тематичен парк в Югоизточна Азия, той включва изкуствено езеро, огромен плувен басейн с гигантски водни пързалки и царство с праисторически животни.

Правителството го затваря след разрушително кално свлачище и други проблеми с безопасността. Тридесет години по-късно динозаврите и мегафауната на парка в реални размери, бронирани коли и други атракции са зловещо погълнати от джунглата.

Camelot Theme Park (Англия)

Разположен близо до Манчестър и Ливърпул, паркът възкресява легендата за крал Артур и неговите рицари на кръглата маса на мястото на бивше езеро.

В миналото той включва рицари на коне, магическо шоу на Мерлин, влакчета Dragon Flyer и Knightmare и други атракциони, както и представления на средновековна тематика. Днес обаче той е Scare City - ужасяващо разходка през страховитите руини на Камелот.

Six Flags New Orleans (Луизиана)

Жертва на урагана Катрина, този тематичен парк в Луизиана работи само пет години (2000-2005 г.), преди районът да бъде потопен под вода за повече от месец. Преди бурята той е разделен на шест тематични части, посветени на героите на DC Comics и Looney Tunes.

През март тази година местните власти сключиха сделка с частни предприемачи за преустройство на обекта във филмово студио, спортен комплекс и център за семейни развлечения.

Nara Dreamland (Япония)

Разположен в северните покрайнини на историческия японски град Нара, паркът отваря врати през 1961 г. като копие на калифорнийския Дисниленд.

Предлага подобни атракции, като например замъка на спящата красавица, привличайки много посетители до откриването на токийския Дисниленд през 1983 г., когато посещаемостта започва да намалява.

Паркът работи до 2006 г., а после е популярна дестинация за градски изследователи, докато не е разрушен десетилетие по-късно.

Все още съществуват ресторантите Coco’s и Il Bene Italian Buffet, някога обслужвали посетителите на тематичния парк, както и два спортни стадиона, построени през 80-те години, за да допълнят Dreamland.

Jardin de Tivoli (Франция)

Един от оригиналните тематични паркове в света, градината Тиволи в Париж е превърната в обществен парк за развлечения в края на 18 век от Симон Габриел Бутин. Сред забавленията, които предлага, са водни съоръжения, пантомими, менажерия и минерална колекция.

Обвинен в показност, Бутин е гилотиниран по време на Френската революция. Паркът има нов собственик, добавящ атракции, като виенско колело, влакче, лабиринти и акробатични представления.

Той е затворен през 1842 г. - ранна жертва на градско разделение. Единственият остатък от някога буйните градини е площад Хектор Берлиоз, първоначално наречен Nouveau Tivoli, когато е открит през 1859 г.

Увеселителен парк Припят (Украйна)

Едва ли някой извън Украйна дори е чувал за този тематичен парк, докато не се случва аварията в чернобилската АЕЦ през 1986 г., която се намира само на пет километра.

Строителството на парка току-що е приключило и той дори не е открит официално. Днес призрачното му виенско колело и изоставени атракции олицетворяват най-лошата ядрена катастрофа в историята.

Yongma Land (Южна Корея)

Част от изоставените тематични паркове намират нов живот, приемайки напълно нови функции.

Подобно на Yongma Land в Сеул, който днес е популярно място за телевизионни продукции, модни и сватбени фотосесии, на които младоженците позират на разпадащите се въртележка и други атракции.

Работещ от 1980 до 2011 г., той е един от малкото изоставени тематични паркове, в който посетителите трябва да платят малка такса за вход.

Cypress Gardens (Флорида)

От време на време един тематичен парк се поглъща от друг. Такъв е случаят със Cypress Gardens във Флорида. Първоначално открит през 1932 г. от Дик и Джули Поуп, паркът привлича непрекъснато растящи тълпи.

Изправен пред засилената конкуренция от модерните тематични паркове на Орландо обаче, Cypress Gardens затваря през 2009 г. и в крайна сметка е погълнат от LEGOLAND Florida.

Части от старите градини остават – включително гигантско дърво банян, но световноизвестната феерия с водни ски е заменена от пиратско шоу с водни каскади.

Hồ Thủy Tiên (Виетнам)

Гигантски бетонен дракон, който някога е приютявал аквариум, продължава да стои на стража край езеро - бившия център на водния парк Hồ Thủy Tiên близо до Хуе.

Финансови проблеми го затварят на няколко пъти между 2004 и 2011 г. Днес това е неофициална туристическа атракция, а разпадащият се дракон, водните пързалки и други елементи приличат повече на руини от преди хиляда години, отколкото на атракция от 21-ви век.