Туристическите компании Travelgenix и Jupit вече предлагат Албена на британския пазар, съобщава таблоидът Daily Mail.

България редовно оглавява класациите с най-евтини дестинации за британците, но техните предпочитания досега клоняха към Слънчев бряг.

Новите възможности правят хотелите в Албена по-лесни за резервиране чрез британски туристически агенти.

Курортът се намира на само около три часа полет от Лондон, посочва Daily Mail. Wizz Air лети до най-близкото летище - Варна, което е на 40 минути с кола, като еднопосочните билети струват 65 евро.

Албена предлага повече от 30 хотела, разпръснати из курорта, а цените са достъпни за британците, пише още таблоидът.

Нощувка в четиризвездния Laguna Garden на база ол инклузив е на цена от 42 евро, докато ол инклузив в Ralitsa Aqua Club възлиза на около 55 евро на вечер.

Курортният град, ограден от плаж с дължина 6 км, посреща туристи, откакто е построен през 60-те години на миналия век.

Днес съоръженията включват 22 открити тенис корта и три закрити, както и девет футболни игрища. Предлагат се още външни съоръжения за CrossFit и набор от удобства за водни спортове. На територията на курорта има още аквапарк, ресторанти, кино и магазини.

В няколко хотела са базирани спа и уелнес центрове, предлагащи процедури, като кални терапии, хидротерапия и шиацу масажи.

Курортът се намира до природния резерват Балтата - гориста местност, която е дом на повече от 180 вида птици. Неговите туристически пътеки могат да бъдат изследвани пеша или с помощта на един от велосипедите, които се отдават под наем в курорта.

Курортът се фокусира и върху устойчивостта - има органични зеленчукови градини, акцентът е върху снабдяването с храна от местни доставчици, използва се и слънчева енергия, посочва Daily Mail.

Нещо повече, в курорта няма автомобили - вместо това пътуващите се придвижват с електрически автобуси.

България беше определена за най-евтината дестинация за британските туристи от Which? Travel.

Британските пощи пък изчисляват, че цената на един слънчев ден на брега на Черно море, основана на кошница от осем ежедневни артикула, възлиза на около 65 евро.

В началото на тази година стана ясно, че най-големият британски туроператор – Jet2Holidays, може да стартира чартърни полети от редица летища във Великобритания до Варна за летен сезон 2024 г.

До момента той оперира само до Летище Бургас, базирайки се на голямото търсене на почивки в Слънчев бряг.