Кой казва, че метрото трябва да е под земята?

В Кочи, разположен в Южна Индия, вече е по-лесно да се придвижвате по вода благодарение на нова флотилия от гладки, ярко оцветени фериботи.

„Водното метро“ ще свърже Кочи в щата Керала с 10 близки острова в Арабско море. Пътниците могат да резервират билети онлайн и чрез QR код.

Премиерът Нарендра Моди представи новите плавателни съдове на 25 април, съобщава CNN.

„Нашето усилие е да предоставим направени в Индия решения, подходящи за местните условия. Независимо дали става дума за полувисокоскоростни влакове, регионални системи за бърз транспорт, фериботи или въжени линии, такива системи се подготвят навсякъде, където е необходимо“, заяви той.

Моди добави, че повишената свързаност чрез новите фериботи може да подобри туризма в района.

Зоните, достъпни предимно с по-малки плавателни съдове, са известни като "затънтени води". В Керала някои от тях могат да бъдат достигнати само чрез наемане на малко кану, управлявано от опитен местен водач.

В резултат на това, до тези селски общности почти не достигат туристи.

„Керала има какво да предложи на страната и света. Сигурен съм, че този експеримент ще се превърне в модел и за други щати у нас“, добави премиерът.

Модернизирането на пътищата, железопътните линии и системите на метрото е фокус за министър-председателя преди срещата на Г-20, на която Индия ще бъде домакин през септември.

Тъй като се превръща в най-населената страна в света, държавата не крие своите туристически амбиции.

Местният министър на туризма Арвинд Сингх каза, че администрацията му планира да създаде 50 нови туристически дестинации и 59 самолетни маршрута, за да улесни достъпа на посетителите до повече части на страната.

Системата на водното метро на Кочи е най-новата от поредицата големи промени в инфраструктура и пътуванията в Индия.

Най-дългият речен круиз в света тръгна от Варанаси през януари по 51-дневен маршрут през множество индийски щати и съседен Бангладеш.

Метрото в Колката – най-старото в страната, представи първата си подводна линия под река Хугли. Тя ще бъде отворена за обществеността по-късно тази година.