Meta вижда възможност да представи услуги, базирани на изкуствен интелект, на милиарди хора по света.

Това ще става по начин, който ще бъде "полезен и смислен", заяви изпълнителният директор на компанията Марк Закърбърг, цитиран от The Verge.

Засега не са обявени подробности относно това как точно Meta ще добави генериративния AI към своите приложения. 

"Ние проучваме чат изживяванията в WhatsApp и Messenger, визуалните инструменти за създаване на публикации във Facebook и Instagram и рекламите, а с течение на времето също и видео и мултимодални изживявания“, каза Закърбърг по време на представянето на отчета на компанията. 

„Очаквам, че тези инструменти ще бъдат ценни за всички – от обикновените хора до създателите и бизнеса. С течение на времето това ще обхване и работата ни върху метавселената, където хората много по-лесно ще могат да създават аватари, обекти, светове и код, за да ги свържат заедно.

Вече не изоставаме в изграждането на нашата AI инфраструктура“, коментира още Закърбърг. 

Безпрецедентният успех на ChatGPT на OpenAI превърна генеративния изкуствен интелект във водеща технологична тенденция. Компании, като Google, Meta и по-малки играчи - като Snap, сега се надпреварват да създават конкурентни приложения.

По-рано тази година Meta пусна езиков модел за изкуствен интелект, наречен LLaMA, предназначен за изследователи, но все още не разполага с широко достъпно приложение, наподобяващо ChatGPT.

По всичко личи, че компанията няма намерение да се бави още дълго с представянето на такова.

Закърбърг е категоричен, че генеративният AI „буквално ще докосне всеки един от продуктите на компанията“ и намекна как технологията може конкретно да ускори зараждащия се бизнес за поддръжка на клиенти на WhatsApp. 

Но въпреки че Meta се ориентира към AI - в унисон с останалата част от индустрията, тя не се отказва и от метавселената, според Закърбърг. За по-късно тази година е планиран дебютът на следващата слушалка Quest VR.

Подразделението на Meta Reality Labs отчете нетна загуба от 4 милиарда долара през последното тримесечие.

Meta отчете 28.6 милиарда долара приходи и рекордните 2 милиарда потребители дневно на приложението Facebook за първото тримесечие на тази година, надминавайки прогнозите на Wall Street. 

Печалбата на Meta за тримесечието е 5.7 милиарда долара, което представлява спад от 24% спрямо същия период на миналата година.