Словенецът Тадей Погачар е най-добре печелещият професионален велосипедист в света. Договорът му с отбора на Обединените арабски емирства е за 6 милиона евро на година и е валиден до 2027 г. 

Тази година се очертава като една от най-успешните за словенския колоездач. 

От началото й той се включи в общо 9 старта, като спечели 6 от тях, включително "класиките" Флеш Валон, Amstel Gold Race, Обиколката на Фландрия и етапните състезания Париж-Ница и Обиколката на Андалусия. 

Феновете на шосейното колоездене с нетърпение очакват представянето на талантливия 24-годишен словенец в големите обиколки на Италия, Франция и Испания по-късно тази година.

Кой е Тадей Погачар? 

Тадей Погачар е роден на 21 септември 1998 г. в Коменда, Словения - град, който се намира на 20 километра северно от столицата Любляна.

Майка му Мариета е учителка по френски език, а баща му Мирко преди е работил като мениджър във фабрика за столове, преди да се присъедини към мениджърския екип на велосипедния отбор на сина си.

Тадей има двама братя и една сестра, като в спортния си път той следва стъпките на по-големия си брат Тилен и се присъединява към колоездачния клуб Рог Любляна още на деветгодишна възраст.

През 2011 г. Тадей Погачар привлича вниманието на медалиста от Световното първенство по шосейно колоездене Андрей Хауптман, който от 2021 г. е негов личен треньор, а също и старши треньор, и селекционер на словенския национален отбор по колоездене. 

Хауптман управлява кариерата на Погачар като млад състезател с екипа на Рог–Любляна, преди да се присъедини към отбора на ОАЕ Емирейтс като спортен директор през май 2019 г., след като това прави и самият Погачар.

Успехите с отбора на ОАЕ 

Още в първата си година с отбора на Обединените арабски емирства Тадей Погачар печели и първото си голямо постижение - първо място в класирането на състезателите под 23-годишна възраст в Обиколката на Испания през 2019 г.

Това е неговият дебют в голяма обиколка, но въпреки това той постига три етапни победи. 

През 2020 г. Погачар обявява, че ще дебютира и в Тур дьо Франс - най-престижното велосипедно състезание в света. Първочалните планове на отбора са словенецът да подкрепя основния им състезател Фабио Ару.

Още в началото на обиколката обаче става ясно, че Погачар е много по-бърз от Ару, а в следващите етапи той успява да изправари основните си конкуренти и на 21-годишна възраст да се превърне в най-младия победител в Обиколката на Франция след французина Анри Корнет през 1904 г., който я печели на 19-годишна възраст.

През 2021 г. Тадей Погачар застава на старта на Тур дьо Франс като един от фаворитите и отново успява да спечели първото място в генералното класиране. Така успява да подобри още един исторически рекорд - за най-млад велосипедист, успял да спечели две поредни обиколки на Франция. 

Въпреки че в момента е най-добре платеният професионален състезател по колоездене в света, нетното му богатство все още е 5.5 милиона долара и е доста под това на легендарния състезател от Словакия Питър Саган, който притежава активи на стойност 33 милиона долара. 

По-рано тази година Саган обяви, че ще прекрати професионалната си кариера в шосейния спорт, като ще се опита да се класира за Олимпийските игри през 2024 г. в съвсем нова дисциплина за него - планинското колоездене.