99-годишният Чарли Мънгър, който в продължение на повече от 45 години е дясна ръка на инвестиционната легенда Уорън Бъфет, никога не е пестил думите си, когато трябва да разкритикува нещо.

В последната година Мънгър влезе на няколко пъти в медиите. Той обяви, че не харесва биткойна и го определи като „отрова за плъхове“. След това разкритикува инвестиционните посредници, наричайки ги „хазартни салони“.

Преди около месец навършващият 100 г. на 1 януари 2024 г. инвеститор каза, че спекулативната търговия е зависимост, от която трябва да се откажем. Той дори я сравни с пристрастяването към хероин.

Мънгър обаче не спира дотук. В интервю за Financial Times той казва, че в момента на пазара има прекалено много инвестиционни мениджъри.

Голяма част от тях, според него, не са нищо повече от „гадатели или астролози, които се опитват да теглят пари от сметките на клиентите си".

По думите му, успехът на инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway е резултат от ниските лихви, ниските оценки на компаниите и изобилието от инвестиционни възможности.

„Живях в перфектния период да бъдеш инвеститор“, казва още той. "Инвестиционните мениджъри днес са изправени пред съвсем различни условия – високи лихви, нарастваща конкуренция и трудни икономически времена".

Според Мънгър, голяма част от тези мениджъри казват, че могат да постигнат по-голяма доходност от индексите, само за да привлекат нови клиенти. След това те инвестират в самите индекси, за да избегнат по-големи загуби.