Години наред италианците проявяваха особено упорство що се касае до запазването на кулинарните им традиции. Ананас върху пица? Non si fa. Спагети болонезе? Che orrore.

Днес обаче някои представители на нацията изглежда осъзнават факта, че и други страни могат да правят вкусна италианска храна.

Надникнете, например, в 50 Top Pizza - международен наръчник, издаван от италианци, който изготвя поредица от годишни класации, присъждащи награди на някои от най-добрите пицарии на планетата.

Европейската ранглиста за 2023 г. вече е публикувана – и според 1000 анонимни „инспектори“ от целия континент - най-добрата пица в Европа е в… Испания.

Sartoria Panatieri в Барселона е оценена като най-добрата на континента. Наградата е обявена на церемония, която също се провежда в Барселона, разказва CNN.

Второто място е за копенхагенския ресторант Bæst, а на трета позиция е 50 Kalò в Лондон – подразделение на оригиналната пицария 50 Kalò в Неапол.

Разбира се, в класацията има и уловка. Италия не е включена в нея. Справочникът, който изготвя подобни ранглисти от 2017 г. насам, подрежда в отделен списък 50-те най-добри пицарии в родината на тази храна.

Sartoria Panatieri се управлява от Рафа Панатиери и Хорхе Састре. Панатиери е израснал в Бразилия, но е с италиански произход - от Пиза и Калабрия.

Първоначално учещ за ветеринарен лекар, той изоставя тази професия и става готвач в Южна Америка и Италия, преди да се премести в Испания.

Работил е в ресторанта със звезда Мишлен Nectari в Барселона, преди да отвори собствена пицария.

Панатиери получава и титлата „пица на 2023 г.“ със своята пица на дърва Salsa de tomates cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca: доматен сос, моцарела, печени чери домати и холандски босилек. Тя струва 12.90 евро.

Междувременно, 50 Kalò, който заема първа позиция в предишните класации, се смъква надолу през последните години. Въпреки това, тази година получава наградата за „най-добър пържен пай с паста“.

50 Top Pizza съставя ранглисти на пицарии по целия свят. Около 1000 „инспектори“ първо гласуват за най-добрите места в собствените си страни, а след това правят анонимни посещения.

Титли получават „заведения, които имат индивидуалност и последователност, предлагат страхотна пица (от всякакъв стил) и приятелско обслужване“.

Що се отнася до класацията на най-добрите пицарии в Италия, тя ще бъде обявена в Рим на 12 юли, предшествана от топ 50 в Азиатско-Тихоокеанския регион (30 май) и САЩ (27 юни).

Големият победител в световната ранглиста ще стане ясен на 13 септември в Неапол. Първите 25 класирани европейски пицарии ще преминат към световните финали, в които ще влязат 100 ресторанта от целия свят.

Топ 10 на 50 Top Pizza в Европа за 2023 г.:

1. Sartoria Panatieri, Барселона, Испания

2. Bæst, Копенхаген, Дания

3. 50 Kalò, Лондон, Обединеното кралство

4. Via Toledo Enopizzeria, Виена, Австрия

5. Pizza Zulù, Фюрт, Германия

6. Fratelli Figurato, Мадрид, Испания

7. Forza, Хелзинки, Финландия

8. Napoli on the Road, Лондон, Обединеното кралство

9. nNea, Амстердам, Холандия

10. La Balmesina, Барселона, Испания