Състоянието на съоснователя и главен изпълнителен директор на Nvidia е нараснало двойно през настоящата година, което го поставя сред топ 50 на най-богатите хора в света.

Дженсън Хуанг разполага с 27.3 млрд. долара - с 98% повече спрямо края на миналата година.

Според индекса на Bloomberg, следящ богатството на 500-те най-богати хора в света, през 2023 г. Хуанг е добавил 13.5 млрд. долара към състоянието си заради поскъпването на книжата на ръководената от него компания.

Ръстът по позицията идва основно заради засилените инвестиции в дружества, залагащи на развитието на изкуствения интелект. 

Очакванията на пазарните участници са производителят на чипове да е един от големите печеливши от успеха на ChatGPT на OpenAI.

Повишението в състоянието на Хуанг идва само година, след като то се срина наполовина заради разпродажбите при технологичните компании.

Процентно увеличението е най-голямо сред милиардерите. Втората позиция в тази класация е за съоснователя на Meta Марк Закърбърг, при който се наблюдава ръст от 94%.

В последните дни стана ясно, че редица милиардери, включително Стенли Дракънмилър и Дейвид Тепър, са придобили акции на Nvidia през първото тримесечие на годината.