Третият най-посещаван културен обект в Париж се нуждае от промяна.

След като в продължение на 50 години център „Жорж Помпиду“ очарова почитателите на изкуството и архитектурата с конструкцията си "отвътре навън", той ще бъде затворен за пет години, за да бъде основно ремонтиран, пише CNN, цитиран от darik.bg.

Центърът, който съдържа галерии, библиотека и ресторант в новаторската си външна част от тръби и канали, ще бъде затворен от 2025 г. до 2030 г., за да бъдат извършени ремонтни и строителни дейности, които са необходими, за да се гарантира бъдещето на необичайната сграда.

30 важни неща, които трябва да знаете, преди да потеглите към Франция

Министърът на културата на Франция Рима Абдул Малак обяви ремонтните дейности по-рано този месец, като заяви, че проектът за модернизация и премахване на азбеста, който се оценява на 260 млн. евро (282 млн. долара), ще "увековечи неговото оцеляване".

Първоначално се очакваше затварянето да стане от септември 2023 г., но то беше отложено за времето след Летните олимпийски игри, които ще се проведат в Париж през 2024 г.

Европейската страна, в която всички пътувания са безплатни

Намиращ се в сърцето на Париж, Помпиду - кръстен на бившия френски президент Жорж Помпиду, привлича няколко милиона посетители годишно. От Помпиду се открива и една от най-добрите гледки към града.

Реконструкцията има за цел да преоткрие "оригиналната утопия" на центъра, като същевременно отговори на културните, обществените и екологичните предизвикателства през следващите години, заяви Лоран Льо Бон, президент на забележителността, пред CNN.

Кои са държавите с най-много милиардери?

Един от акцентите на обновяването ще бъде чисто нова тераса с площ 1500 кв. м и гледка към западната част на града. Работата ще помогне и за намаляване на разходите за енергия на центъра с 60%.

"Вероятно сме една от сградите с най-голям разход на енергия във Франция, така че това е доста добра новина", каза Льо Бон.

Междувременно, посетителите все още ще имат достъп до някои от най-интересните обекти на Център Помпиду.

400 000 книги от неговата обществена библиотека ще бъдат преместени в Le Lumière, временен обект в парижкия квартал Берси, а произведения на изкуството от Националния музей за модерно изкуство ще бъдат изложени в Париж, Франция и чужбина.

Пица, вино и любов, mamma mia! 30 важни неща, преди да потеглите към Италия

Проектиран от архитектите Ренцо Пиано и Ричард Роджърс, които създават някои от най-известните сгради през последните 50 години, центърът Помпиду е построен върху бивш паркинг. Самият Помпиду се вдъхновява от музеите на изкуствата отвъд Атлантика.

"Страстно бих искал в Париж да има културен център, какъвто досега се опитваха да създадат в Съединените щати с нееднозначен успех, който да бъде едновременно музей и център за творчество", казва той в интервю за вестник Le Monde през 1972 г.

Ресторант, разполагащ с една маса, е резервиран за месеци напред

Но когато са изготвени архитектурни планове с външни тръби, президентът се сблъсква със скептицизъм. Критиците твърдят, че неговите сини, червени и зелени тръби и морска архитектура ще влязат в противоречие с класическия хаусмански облик на Града на светлините.

"Наричаха го океанския лайнер, рафинерията, Дева Мария на тръбите", спомня си Лоран Льо Бон. "Когато излезе от земята в сърцето на Париж - ние наистина сме в историческия Париж, в Маре - той предизвика естетически шок."

8 неща, които трябва да знаете, преди да посетите Малага

И все пак сградата, която френският поет Франсис Понж описва като "сърце, мускул, помпа, вдишваща и издишваща в непрекъснати удари", се превръща в национална забележителност в рамките на половин век.

Пространство, предназначено да живее и диша със своето време, "не толкова паметник, по-скоро, за да измислим една дума, moviment", пише той в своята книжка "L'Écrit Beaubourg" през 1977 г.