Броят на хората, притежаващи криптовалути, продължава да расте, въпреки резките колебания на цените, пише The Wall Street Journal. 

Професорът по финанси от Университета на Чикаго Майкъл Уебър и трима негови колеги посочват в свое изследване, че от 2018 г. насам притежаването на криптовалута е нараснало от 2% от населението на 12% към декември 2022 година. 

„Повечето хора имаха слаби познания за това какво представляват криптовалутите. Но все повече и повече потребители се информират за тях и делът на тези, които инвестират поне част от богатството си в крипто, продължава да нараства", коментира Уебър пред WSJ. 

Изследователският център Pew установи в друго проучване по-рано тази година, че 17% от респондентите някога са инвестирали, търгували или използвали криптовалута. От тях 16% са навлезли в крипто индустрията през последната година.

В проучването на Уебър около 70% от анкетираните съобщават, че притежават биткойни, които са най-популярния крипто актив, 40%  притежават Ethereum, а 40% са собственици на dogecoin.  

Нарастващия дял на крипто инвесторите може би изглежда изненадващ, на фона на не особено позитивните новини, които идват от сектора напоследък. Миналата седмица Комисията по ценните книжа и борсите заведе дело срещу две от водещите крипто борси Coinbase и Binancе.

Данните за собствеността на криптовалутите не са идентични с пазарната им капитализация, която просто умножава предлагането на различни крипто проекти по последната им пазарна цена. Тя не разкрива нищо за броя на хората, които притежават криптовалути. Няма централна клирингова къща или регулатор, който да проследява дела на собствениците, както е при акциите, например. 

Според друг доклад на JPMorgan Chase между 12% и 15% от американците са били собственици на криптовалути през последните две години. Банковите извлечения показват, че хората продължават да прехвърлят повече пари в крипто сектора, отколкото теглят от него. Такива еднократни проучвания обаче разкриват само част от общите тенденции.

Уебър и неговите колеги посочват, че крипто инвестициите са най-популярни сред младите мъже.  Според тях, 38% от мъжете на възраст от 20 до 40 години притежават крипто, в сравнение с 16% от жените в тази възрастова група и 17% от мъжете и 9% от жените на възраст от 41 до 60 години. Само 5% от мъжете и 3% от жените над 60 години съобщават, че притежават крипто активи. 

Официалните проучвания обаче може би занижават реалния дял на крипто инвеститорите. Chainalysis изчислява, че крипто трансакции за 20.1 милиарда долара през 2022 г. са били незаконни, например на пазари в тъмната мрежа или от хакери, които криптират компютърни файлове и изискват откуп за тях в криптовалута. Този тип потребители обикновено не са склонни да разкриват притежанията си в подобни проучвания. 

Други пък избягват разкриването на собствеността си, за да прикриват данъчни задължения. През 2020 г. само 1.5% от подателите на данъчни декларации са заявили, че притежават „някакъв финансов интерес в дигитални валути“.

Освен това, тези проучвания се провеждат само сред пълнолетни граждани, изключвайки тийнейджърите, които всъщност са свободни да купуват много криптовалути директно. В проучване от април на инвестиционната банка Piper Sandler 10% от тийнейджърите твърдят, че са закупили криптовалути. За разлика от тях, само 9% казват, че са използвали чекове. От тези млади крипто инвеститори 78% са били момчета. Вероятно повечето не инвестират големи суми, но криптовалутата формира голяма част от финансовото им образование.

В крипто индустрията обаче има и големи играчи. Според проучването на Майкъл Уебър, цитирано от WSJ, един на всеки петима собственици на криптовалути съобщават че държи повече от половината от финансовите си притежания в крипто. Под 10% държат всичките си финансови активи в криптовалути. 

Въпреки че сривът в цените на криптовалутите изглежда не спира ръста в броя на собствениците, все още не е ясно дали представянето на цените влияе върху бъдещите тенденции. Проучването на Уебър установява, че притежателите на криптовалути очакват техните инвестиции да растат средно с 22% годишно, докато хората, които не притежават такива, смятат, че тя ще е само 7%. 

Това е много различно от отношението към златото, акциите, облигациите или жилищата, където очакваната възвръщаемост от собствениците и несобствениците не се различава чак толкова драстично. Хората, които не притежават собствено жилище, например, обикновено не обясняват това с очакванията за срив на цените на имотите. 

Резултатите от различните изследвания предполагат, че около 30 милиона възрастни в САЩ и още 4 милиона тийнейджъри, предимно мъже, са използвали криптовалутите поне веднъж, а между 5 и 6 милиона души са заложили ефективно спестяванията си.