Сериозният ръст на чуждестранните инвестиции в гръцки имоти продължава и през първото тримесечие на годината.

Според данни на Централната банка на страната, през първите три месеца на 2023 г. около 497 млн. евро са похарчили чужденци за гръцки имоти, което представлява 33% ръст спрямо сравнимия период на миналата година, когато сумата възлиза на 374 млн. евро.

Чуждестранните инвестиции в гръцки имоти през миналата година нарастват с 68% спрямо година по-рано - до рекордните 2 млрд. евро. Голяма е вероятността тази сума да бъде надвишена през настоящата година, пише гръцкият Ekathimerini.  

Основната причина - до края на юли чуждестранните инвеститори ще си осигуряват постоянно пребиваване в страната с инвестиция от поне 250 000 евро в имоти.

След 1 август сумата ще нарасне двойно – на 500 000 евро, като тя ще важи за централните части на Атина, северните и южните предградия на града, както и Солун, Миконос и Санторини. Това увеличение и даденият времеви прозорец предизвикаха вълна от покупки.

За първите четири месеца на 2023 г. са подадени общо 3 064 заявления за постоянно пребиваване в страната от чуждестранни инвеститори - със 155% повече спрямо сравнимия период на година по-рано, когато те са 1 200. 

Според данни на Централната банка на Гърция, цените на имотите в края на първото тримесечие нарастват с 14.5% спрямо година по-рано. За цялата 2022 г. те растат с 11.7 на сто, като основната причина за това е силното търсене и лимитираното предлагане на модерни имоти.