Нидерландия ще върне стотици ценни артефакти, взети от Индонезия и Шри Ланка по време на колониалния ѝ период.

Предметите, които ще бъдат върнати, включват инкрустирано със скъпоценни камъни оръдие и заграбени бижута от "Съкровището от Ломбок".

Специален доклад призовава нидерландското правителство да връща подобни предмети, ако страните си ги поискат. Договорената реституция идва на фона на това, че Нидерландия застава все повече срещу колониалното си минало.

В последните години други страни също започнаха да връщат заграбени ценни артефакти. Примери за това са британски и германски музеи, които върнаха част от бенинските бронзови фигури, откраднати от Нигерия по време на мащабна британска военна експедиция през 1897 г.

"Това е първият случай, в който връщаме предмети, които никога не е трябвало да бъдат в Нидерландия," заяви културният министър Гюнай Услу. "Ние обаче не просто връщаме предмети. Ние, всъщност, слагаме началото на период на по-интензивно сътрудничество с Индонезия и Шри Ланка."

Сред колекциите, които ще бъдат върнати на Индонезия, е т. нар. "Съкровище от Ломбок" – бижута, скъпоценни камъни, злато и сребро, които са били плячкосани от холандската колониална армия от кралски дворец на индонезийския остров Ломбок през 1894 г.

Шри Ланка пък ще получи обратно богато украсено бронзово оръдие от 18-и век, което в момента е изложено в Райксмузеум в Амстердам и за което се смята, че е подарък от аристократ от страната за краля на Канди през 40-те години на 18-и век.

Смята се, че оръдието е попаднало в нидерландски ръце през 1765 г., когато холандските войски нападат и превземат кралство Канди, което е било част от Шри Ланка.

Услу заяви, че правителството действа по препоръка на доклад от 2020 г. на нидерландска комисия, разследваща отнемането на предмети на изкуството по време на колониалната ера.

Комисията призовава правителството да "има готовност да върне безусловно" всички културни предмети, заграбени от бивши холандски колонии, ако те бъдат поискани обратно от страната източник.

В последните години страната се бори по-открито с миналото си. През уикенда крал Вилем-Александър се извини официално за ролята на Нидерландия в търговията с роби, заявявайки, че се чувства "лично и силно" засегнат.

Страната се превръща в основна колониална сила след 17-и век, притежавайки територии по цялото земно кълбо, а холандски търговци на роби транспортират над 600 000 души против волята им.