Много от американците мечтаят да притежават имот в Италия. Дали храната е основната причина за това? Или виното? А може би – цените на имотите?

Независимо от причината за инвестицията, притежаването на ваканционен дом, от който могат да се генерират доходи от наеми или в който да се пенсионираш, все повече американци се насочват към чужди пазари.

Всъщност, общо 92% от състоятелните американци са търсили имотни сделки през миналата година, сочи доклад на Coldwell Banker. 2/3 от тях, или 67%, вече притежават имоти в чужбина, посочват в свое проучване от Mansion Global.

През 2022 г. цените на имотите в САЩ се повишиха драстично, а ръстът в разходите за живот доведе до още по-голям интерес към придобиването на имот в чужбина. 

Благодарения на поскъпналия щатски долар, американците могат да получават повече стоки и услуги за парите си, според Mansion Global.

Анализ на MyDolceCasa.com сочи, че най-голям интерес към покупки на имоти в Европа се наблюдава в Италия и Португалия.

Компанията, специализирана в преместването в чужбина, анализира 1 290 имотни термина, които американците са търсили в Google между април 2022 и април 2023 г., за да установи държавите, към които има най-голям интерес за инвестиции в имоти.

Безспорен номер 1 по този показател е Италия, следвана от Португалия и Испания.

В челото са още Гърция, Франция, Ирландия, Германия, Швейцария, Швеция и Исландия. 

Най-голям ръст на търсенията обаче се наблюдава в Хърватия, като повишението само за година е от 121%, пише TheStreet.