Дърветата започват да се люлеят, небето потъмнява и изведнъж го чувате — далечен звук на гръмотевица. Това е сигнал, че се задава потенциална опасност. Всъщност, вероятно е на километри от вас.

Не пренебрегвайте обаче този звук - където има гръмотевици, има и светкавици, а те са смъртоносни. Сред дейностите, които трябва да избягвате по време на гръмотевична буря, са взимане на душ и дори миене на чинии на ръка, предупреждава CNN.

Тъй като мълнията може да премине през водопровода, „най-добре е да избягвате досега с всякаква вода по време на гръмотевична активност. Не се къпете, не мийте чинии или ръцете си“, предупреждават експертите.

„Рискът от преминаване на мълния през водопровода може да е по-малък с пластмасови, отколкото с метални тръби“, според тях. Въпреки това, най-добре е да избягвате всякакъв контакт с течаща вода, за да намалите риска.

Това не е единствената опасност. Стойте далеч от веранди и балкони, не се приближавайте до прозорци и врати, НЕ лягайте на бетонни подове и не се облягайте на бетонни стени.

Освен това НЕ използвайте нищо, свързано към електрически контакт, като компютри или друго електронно оборудване. Мобилните телефони са безопасни, ако не са свързани към контакт чрез зарядно устройство.

По-гореща от повърхността на Слънцето

Гръмотевицата е резултат от удрянето на мълния, която загрява въздуха до около 28 000 градуса по Целзий - пет пъти по-горещо от повърхността на Слънцето, според Националната метеорологична служба на САЩ.

Веднага след това въздухът се охлажда и бързо се свива, което създава звуковата вълна, която определяме като гръм.

Светкавицата може да убива по много начини. Директният удар най-често е фатален, но наранявания, като тъпи травми, кожни лезии и изгаряния, както и наранявания на мозъка, мускулите и очите, могат да възникнат от докосване на кола или метален предмет, ударен от мълния.

Токът може да преминава през земята, да отскача от човек или предмет или дори да тече нагоре от обекти близо до земята.

За да изчислите разстоянието между вас и мълнията, пребройте секундите между блясъка на светкавицата и звука на гръмотевицата и след това разделете на 5.

Пет секунди се равняват на 1.6 км, а 15 секунди - на 4.8 км. Колкото по-малко време има между светлината и звука, толкова по-близо е бурята.

Повечето смъртни случаи и наранявания се случват, когато хората са навън, особено през летните месеци следобед и вечер.

Ако бурята ви завари навън, НЕ лягайте на земята. Светкавицата причинява електрически токове по повърхността й, които могат да бъдат смъртоносни на повече от 30 метра. Влезте на закрито, тъй като навън никъде не е безопасно.

Избягвайте всичко, което ще увеличи риска да бъдете ударени от мълния, като например да сте близо до или под високи дървета.

Ако не се виждат безопасни убежища, приклекнете в позиция, подобна на топка: поставете краката си заедно, клекнете ниско, приберете главата си и покрийте ушите си. Но не забравяйте, че това е крайна мярка. Първо потърсете сигурен подслон.