Започнете да инвестирате възможно най-рано - това е един от най-честите съвети, давани от великите инвеститори по света.

При положение че започнете да влагате средства на капиталовите пазари в началото на кариерата си, това ще даде достатъчно време на парите ви да растат.

S&P500

Простата сметка показва, че ако в период от 45 години инвестирате по 100 лева месечно в индексен фонд на S&P500, ще разполагате с 862 хил. лева при пенсионирането си (при хипотетична доходност от 10% годишно).

Индексът S&P500 се представя повече от добре в исторически план, като от януари 1926 г. до юни 2023 г. е постигнал средногодишна доходност от 10.34%.

Кои са великите инвеститори, започнали да инвестират рано, още като деца?

Уорън Бъфет

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет купува първите си акции на 11-годишна възраст, а три години по-късно придобива над 160 дка земеделска земя, които отдава под аренда.

На 30-годишна възраст Бъфет вече е милионер и към него се присъединява Чарли Мънгър. Днес, около 60 г. по-късно, двамата все още управляват инвестиционната компания Berkshire Hathaway, въпреки че са на 92 и 99-годишна възраст. Състоянието на Бъфет се оценява на над 115 млрд. долара.  
Рей Далио

Основателят на Bridgewater Associates купува първите си акции на 12-годишна възраст. Той се спира на Northeast Airlines, тъй като по това време това е единствената позната за него компания, чиито книжа се търгуват под 5 долара за брой.

През 1975 г. Далио стартира своя хеджфонд, който днес е най-големият в света. Състоянието му се оценява на 16.5 млрд. долара.

Бенджамин Греъм

Когато е на 13-годишна възраст, майката на Греъм открива брокерска сметка, за да може синът й да купи акции на U. S. Steel. Греъм е смятан за баща на инвестирането в стойност (Value investing). Именно от него се учи Уорън Бъфет.

Най-добрата инвестиция на Греъм е покупката на 50% от застрахователната компания GEICO, която днес е основна инвестиция и на Berkshire Hathaway.

Питър Линч

Един от най-великите инвеститори за всички времена купува първите си акции на 18-годишна възраст. Той се спира на Flying Tiger Airlines, чийто книжа придобива за 7 долара за брой.

Линк постига невероятните 29.2% доходност в 13-те години, в които управлява фонда Магелан. Активите под управление на фонда нарастват от 18 млн. долара до 14 млрд. долара.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.