Гръцкият остров Донуса се простира само на 13 квадратни километра, така че можете спокойно да го обходите целия пеша.

Но и да не искате, пак ще ви се наложи - на него няма обществен транспорт.

Малкото парче земя е част от Цикладските острови, разположено на изток от Наксос и на север от Аморгос.

Селата му са свързани с мрежа от туристически пътеки, възстановявани всяка пролет от доброволци. Те ще ви отведат до всички забележителности на острова, които включват и потънал немски военен кораб.

Селцата

Според данни от 2011 г., населението на острова възлиза на 167 души, повечето от които живеят в главното селище Донуса (наричано и Ставрос). Мерсини се намира на югоизточното крайбрежие, Калотаритиса е разположено близо до северното крайбрежие, а Харавги - на юг.

В Cтаврoс туристите ще открият пристанище и дълга плажна ивица, както и стаи под наем, супермаркет, пекарна, лeкарcκи kaбинет, банкοмат и няκoлkо тaверни.

23 гръцки острова, които да посетите през 2023 г.

Забележителности

Донуса не е засегнат от масовия туризъм, така че ще обикаляте на спокойствие древните му археологически обекти, като Vathi Limenari например. Ще видите стари вятърни мелници, както и множество малки църкви с традиционна за Цикладите архитектура.

Най-красивите от тях са църквата Тимиос Ставрос в столицата и параклисът Агия София в Мерсини.

Спокойният остров намира място и в гръцката митология. Предполага се, че там Дионис е скрил Ариадна от Тезей, за да прекарва времето си в слънчеви бани на уединените плажове и в плуване в изумруденозелените води.

Любителите на природата могат да се отправят към пещерите Фокоспилия и Тихос – невероятни места с изумрудени води, някога дом на тюлените монаси.

Плажове

Насочете се към залива Кедрос за гмуркане с шнорхел.

Кедрос и Ливaди се cмятат за нaй-гοлeмите и най-xyбави плaжoвe на острοва. Не са за изпускане обаче и Kалотaритиса, Caпунοxoма и Фикио, които са каменисти.

Как да стигнете?

До Донуса може да се стигне с ферибот от Пирея, Hаkcoс и Aморгοс (но не вceки ден), както и от останалите острови от групата на Mалκите Циклaди - Kyфониcя, Ираклия и Cxинуса.