Приблизително 29% от всички съществуващи биткойни се намират в застой в продължение на над пет години, като повечето от тях може би са загубени завинаги. Това показват данни на компанията за криптоанализи IntoTheBlock.

Изследването, цитирано от Crypto News, разкрива, че загубата на близо 30% от общото обращение на биткойни подчертава един от най-характерните атрибути на криптовалутата - нейното ограничено предлагане.

Блокчейн алгоритъмът на биткойн предполага, че максималното количество на всички "добити" токени е 21 милиона. 

Въпреки това, самата характеристика, която увеличава привлекателността на биткойн за инвеститорите, е нож с две остриета, водещ до риск от необратима загуба на активи. Това може да се случи, ако частните ключове за достъп бъдат изгубени или забравени, припомнят от IntoTheBlock. 

Компанията обръща внимание на значителния скок на пасивните биткойн адреси. 

„Нашите данни показват, че 29% от биткойните не са се преместили в продължение на пет години. Възможно е голяма част от това количество, всъщност, да представлява изгубени криптовалути“, отбелязват експертите на IntoTheBlock.

Платформата Glassnode Alerts добавя допълнителна тежест към тези констатации, като показва, че общото количество загубени биткойни е достигнало най-високото си ниво за всички времена - общо 7,781,224.168 биткойна.

Като се има предвид, че текущата цена на един биткойн се движи около 30 000 долара, това представлява повече от 235 милиарда в криптовалути, които са потенциално загубени завинаги.

През изминалата година институционалният интерес към биткойна се увеличи значително, а много инвестиционни и хеджфондове увеличиха размера на своите криптопортфейли.

Подемът на статичните адреси може би предполага, че все повече физически лица и организации приемат биткойните като дългосрочна инвестиционна стратегия, а не като средство за незабавна търговия или разплащане.

Но в същото време, тенденцията може и да сигнализира трайна загуба на значителен обем от биткойни, особено от ранните потребители, които са закупили своите криптовалути отдавна.

През годините цената на биткойна се повиши рязко, поради което дори скромните количества, закупени преди 7-8 години, сега са много по-ценни. Ако тези инвеститори все още имаха достъп до биткойн адресите, би било логично тяхната активност да се повиши.

Тъй като биткойнът, като най-популярната криптовалута, се приема все по-масово, много хора, привлечени от перспективите, навлязоха в сферата на криптовалутите, без да разбират напълно как могат правилно да защитят личните си ключове.

Забележителен пример е програмистът от Сан Франциско Стефан Томас, който не можа да получи достъп до своя внушителен портфейл от 7002 биткойна, просто защото не можа да си спомни паролата за цифровия си портфейл.

Тъй като предлагането на биткойни е ограничено, нарастващият недостиг, усложнен от изгубените монети, може допълнително да подобри привлекателността му като средство за съхранение на стойност.

Това, от своя страна, може да подхранва потенциално ново увеличение на цените поради нарастващото търсене и намаленото предлагане.