Намиращата се в Дубай най-висока сграда в света - Бурж Халифа, беше обявена за най-популярната световна забележителност, на база на туристите, които са я посетили.

Около 17 млн. души посещават всяка година издигащата се на 828 м сграда, според проучване на Switch On Business.

Платформата анализира търсенията и посетителите на 150 от най-известните забележителности в света, привличащи най-много туристи.

Височината на Бурж Халифа е около три пъти над тази на Айфеловата кула в Париж. Информация за нея се търси по около 22 млн. пъти на година, а 17-те милиона туристи ѝ носят годишен приход от 621 млн. долара, според проучването.

Посетителите на Бурж Халифа имат няколко опции за разглеждането на част от най-високата сграда в света. Те са с цени от 42 до 190 евро на човек, показва справка на Darik Business Review. 

Второто място в класацията се заема от Тадж Махал в Индия, която също има по 22 млн. търсения в търсачката на година, но се посещава от 7.5 млн. туристи.

Ниагарският водопад се нарежда на третата позиция с 13 млн. посетители и 1.2 млн. търсения.

Бурж Халифа е едно от задължителните места, които посетителите на Дубай трябва да посетят, смятат експерти.

„Хората, посещаващи най-високата сграда, могат да се насладят на няколко възможности – от достигането на близо 800 метра височина само за 60 секунди до това да зърнат града от високо“, казва Мир Васим Рая, мениджър на MICE. 

Най-често Бурж Халифа се посещава между 16 и 19 часа през лятото и между 15 и 18 часа през зимата.

Всеки има своите предпочитания, за да може да види залеза, дневната или нощната гледка от високо, казва мениджърът на Tours on Board Ранджу Ейрахъм.

Мостът Голдън Гейт в САЩ, Айфеловата кула в Париж и Мачу Пикчу са се другите най-популярни забележителности в света, според Switch On Business.

В топ 10 попадат още Саграда Фамилия в Барселона, Статуята на свободата в Ню Йорк, Биг Бен в Лондон и Великата китайска стена.