Невероятно рядък, напълно запазен ембрион на динозавър е открит във вкаменено яйце, събирало прах повече от десетилетие в хранилището на музей в Китай, предаде iflscience.

Смята се, че е на възраст между 66 и 72 милиона години, като нероденият екземпляр разкрива невероятна връзка между динозаврите и съвременните птици, съобщава darik.bg.

На 83 милиона години: Откриха останки от динозаври и крокодили край Трън (снимки)

Принадлежащо към група пернати беззъби тероподи, известни като овирапторозаври, неизлюпеното създание е около 27 сантиметра дълго и бележи първото откритие на ембрион на динозавър, показващ поза, която е типична за днешните птичи ембриони.

Малко преди да се излюпят, съвременните птици извършват поредица от маневри, известни като подпъхване, което включва извиване на тялото и навеждане на главата под крилото, но еволюционният произход на това поведение досега оставаше неизвестен.

Съобщавайки за откритието си в документ от 2021 г., авторите на изследването обясняват, че техният екземпляр – с прякор Baby Yingliang, е открит с глава „вентрално спрямо тялото, с крака от двете страни и гърбът, извит по протежение на тъпия стълб на яйцето.”

Подобна поза, казват те, е „преди това неразпознавана при нептичи динозавър, но напомня на късен стадий на модерен птичи ембрион“.

Мистериозна находка: Жена откри „нокът от динозавър“ в градината си (снимки)

Смята се, че подпъхването играе жизненоважна роля в процеса на излюпване на птиците и тези, които не успеят да заемат тази позиция, е много по-малко вероятно да оцелеят след излизането си от яйцето.

Това, че бебето Yingliang изглежда е заело същата поза, предполага, че феноменът може първо да е еволюирал сред древните тероподни предци на съвременните птици.

„Този малък пренатален динозавър изглежда точно като бебе птиче, свито в яйцето си, което е още едно доказателство, че много черти, характерни за днешните птици, са се развили за първи път в техните предшественици динозаврите“, каза авторът на изследването професор Стив Брусат в изявление, реагирайки на това очарователно откритие.

Открити са нови видове динозаври

Съхранява се в Музея на естествената история на камъка Yingliang, “Бебе Yingliang“ е сред най-пълните ембриони на динозаври, откривани някога, позволявайки на изследователите рядък поглед към непокътнато бебе теропод.

Въпреки това, тъй като това е единственият екземпляр от този вид, авторите на изследването признават, че не могат да се направят твърди заключения за естеството на ембрионите на динозаврите от техните наблюдения и че ще трябва да бъдат изследвани повече вкаменелости като този, преди да бъдат потвърдени каквито и да било хипотези .

Въпреки това те заключават, че „този нов изключителен изкопаем ембрион намеква, че някои ранни поведения в развитието (подпъхване), често считани за уникално птичи, може да са вкоренени по-дълбоко в линията на тероподите.“