OpenAI обяви, че пуска версия на своя популярен инструмент ChatGPT, която ще бъде насочена конкретно за бизнеса, на фона на ожесточаващата се конкуренция в сферата на изкуствения интелект (AI) в корпоративните среди в САЩ.

OpenAI представи новата версия, която ще носи името ChatGPT Enterprise и обяви, че тя ще бъде налична за купуване от понеделник.

Новото предложение обещава да предостави “сигурност и поверителност на корпоративно ниво”, комбинирани с “най-мощната версия на ChatGPT досега” за компаниите, които искат да се включат в сферата на генеративния изкуствен интелект.

“Ние смятаме, че AI може да подпомага и издига всеки аспект от нашия работен живот и да прави екипите по-креативни и продуктивни,” се казва в блогпоста на компанията.

“Днес отбелязваме още една стъпка към създаването на AI асистент за работа, който може да помага с всяка задача и е персонализиран за вашата организация, докато в същото време защитава данните на вашата компания.”

Сред първите клиенти на ChatGPT Enterprise са финтех стартъп компанията Block, козметичният гигант Estee Lauder Companies и компанията за професионални услуги PwC.

Дългоочакваното изявление от OpenAI идва, след като от компанията обявиха, че служители от над 80% от дружествата от класацията Fortune 500 вече са започнали да използват ChatGPT от пускането му през миналата година, според анализ на акаунти, свързани с корпоративни имейл домейни.

Преди пускането на ChatGPT Enterprise, редица известни компании, сред които и банковият гигант JPMorgan Chase, бяха въвели временни ограничения за използването на ChatGPT на работното място.

ChatGPT Enterprise обаче обръща внимание на един от основните въпроси, които доведоха до ограничения за ползването на бота на работното място – опасенията относно поверителността и сигурността.

Преди това някои бизнес лидери изразиха опасения, че служители копират поверителни данни в ChatGPT и че тази чувствителна информация може да бъде показана от инструмента като резултат на друго място.

В изявлението на OpenAI за ChatGPT Enterprise се посочва, че инструментът “не се обучава от вашите бизнес данни или разговори, а нашите модели не се учат, докато ги употребявате.”

От OpenAI не обявиха публично ценовите нива за ChatGPT Enterprise, като вместо това призовават потенциалните бизнес клиенти да се свържат с екипа по продажби на компанията.

През юли Microsoft представи насочена конкретно към бизнеса версия на своята търсачка с AI Bing, която носи името Bing Chat Enterprise, като обеща голяма част от нещата, които сега се казват във връзка с ChatGPT, а именно, че чат данните на потребителите няма да се използват за обучението на AI модели.

Пред време от Microsoft разкриха, че са направили многомилиардна инвестиция в OpenAI. Засега не е ясно как новите AI инструменти за бизнеса ще се конкурират помежду си.