Станаха ясни европейските ски курорти, предлагащи лифт картите с най-добро съотношение цена-качество.

Изследване на 21 от най-добрите курорти на континента, проведено от ваканционния оператор Sunweb, анализира цената на шестдневните лифт карти и броя на километрите достъпни писти през сезон 2022/23.

Първото място – разделено на километри, е за зоната Dolomiti Superski в Североизточна Италия с обща цена от 373 евро, което се равнява на 0.31 евро на километър в 12-те курорта в Доломитите.

Пистите от 1200 км на тази зона са два пъти по-дълги от следващото най-изгодно местоположение за покупка на лифт карти - френския Port Du Soleil. Тук достъпът до пистите струва 292.50 евро, или 0.49 евро на километър.

Третата дестинация в класацията отново ни връща в Италия, посочва Independent. Това е по-малката област Sauze D'Oulxin в района на Пиемонт, където лифт картата излиза 0.56 евро на километър, но тук е налице най-ниската обща цена от анализираните курорти - 223 евро.

Проучването нарежда в дъното на ранглистата Vallnord Pal-Arinsal в Андора - със само 63 км писти и цена на километър от 4.29 евро, въпреки сравнително ниската обща цена от 270 евро за шестдневен пропуск.

Sunweb изтъква още високата цена на лифт картите в австрийския курорт Зьолден, предлагащ 144 километра писти, достъпът до които струва на запалените скиори 2.62 евро на километър.