Нова карта на света разкрива най-популярните изживявания в страните на планетата – и посещението на Малдивите заема първото място в класацията.

На картата, генерирана с помощта на данни от търсенето в Google, имената на държавите са допълнени с най-търсените преживявания на техните жители.

Изследователите съставят списък от 119 елемента и проучват 12-месечни данни на Google за 219 държави, за да установят най-желаните преживявания за всяка нация.

Посещението на Малдивите оглавява глобалния списък, съставен от туристическата компания Kuoni – това е най-популярното преживяване в 122 страни по света.

Посещение на Бора Бора печели второ място, тъй като е най-желано от жителите на общо 19 държави. Посещение на Лувъра в Париж, където се намира картината на Леонардо да Винчи Мона Лиза, е на трето място, най-желано от населението на 16 държави.

На четвърто място е разходка из колоритния регион Чинкуе Тере в Италия (топ в 11 държави), докато разглеждането на Бурж Халифа в Дубай – най-високия небостъргач в света, заема петата позиция, тъй като е номер едно в девет държави.

Най-желаните преживявания в света:

1. Посещение на Малдивите - топ в 122 държави

2. Посещение на Бора Бора - топ в 19 държави

3. Да видиш Мона Лиза - топ в 16 държави

4. Разглеждане на Чинкуе Чере - топ в 11 държави

5. Посещение на Бурж Халифа - топ в 9 държави

6. Да видиш Статуята на свободата - топ в 4 държави

7 = Посещение на Стоунхендж - топ в 3 държави

7 = Посещение на Таймс Скуеър - топ в 3 държави

8 = Да видиш Биг Бен - връх в 2 държави

8 = Посещение на Чичен Ица - топ в 2 държави

8 = Посещение на Забранения град - топ в 2 държави

8 = Да видиш Северното сияние - топ в 2 държави

8 = Посещение на Помпей - топ в 2 държави

8 = Посещение на Саграда Фамилия - топ в 2 държави

8 = Посещение на Тадж Махал - топ в 2 държави

8 = Посещение на Лувъра - топ в 2 държави

8 = Да видиш Белия дом - топ в 2 държави

9 = Посещение на Ангкор Ват - топ в 1 държава

9 = Да видиш статуята на Христос Спасителя - топ в 1 държава

9 = Плуване в Мъртво море - топ в 1 държава

9 = Посещение на Ниагарския водопад - топ в 1 държава

В Европа

Жителите на европейските държави най-много искат да посетят Малдивите. Дестинацията е класирана на първо място в 28 страни, сред които Испания и Франция.

Разглеждането на региона Чинкуе Тере е на първо място в Малта, Гърция и Кипър. В Украйна посещение на Стоунхендж е номер едно.

На Балканите и у нас

Българите мечтаят за пътуване до Малдивите, сочат данните от проучването на Kuoni. Тази дестинация е фаворит и за живеещите в Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Турция и Румъния.

Албанците и молдовците искат да отидат в Бора Бора, както и унгарците. Гърците пък си мечтаят за Чинкуе Тере, както и населението на Кипър.