Бивш служител на Доналд Тръмп призна, че е знаел, че бившият президент на САЩ е раздул изкуствено площта на своя апартамент в емблематичната си сграда Trump Tower.

Бившият главен финансов директор на Trump Organisation Алън Уайселберг направи признанието по време на съдебно заседание в Ню Йорк.

Той заяви, че във финансови документи площта на апартамента е била изкуствено завишена с около 1860 кв. м.

Обвинението срещу Тръмп е, че е завишил изкуствено стойността на свои имоти с над 2 млрд. долара.

Бившият президент на САЩ, двама от неговите синове – Доналд младши и Ерик, Trump Organisation и няколко ръководители са обвинени в измама, фалшифициране на бизнес документи, финансови отчети и заговор. При началото на делото през миналата седмица в Ню Йорк Тръмп определи случая като "лов на вещици" от страна на неговите политически врагове.

Тази седмица обаче Уайселберг заяви, че жилището в Trump Tower е с площ от 929 кв. м., а не 2 787 кв. м., както е посочено във финансови документи.

През 2017 г. от Forbes се поинтересуваха относно размера на триплекс апартамента, позовавайки се на документ от октомври 1994 г., в който Тръмп посочва, че жилището е с площ 1021 кв. м.

През 2012 г. триплексът вече е обявен с площ от 2 787 кв. м.

В свидетелските си показания Уайселберг признава, че реалната площ на жилището е около една трета от посочената във финансовите отчети, които са предоставян на банки и застрахователи с цел сключване на сделки и обезпечаване на заеми.

Уайселберг се яви в съда 6 месеца след като излезе от затвора. Той се призна за виновен по обвинения в данъчни измами през 2022 г. и изтърпя присъда от три месеца лишаване от свобода.

Двамата синове на Доналд Тръмп, Доналд-младши и Ерик са съответници по това гражданско дело. Те поемат управлението на Trump Organization, когато баща им става президент.

Тъй като по делото няма съдебни заседатели, ако съдията вземе страната на прокуратурата, това би означавало, че Тръмп  неговата компания е трябва да платят глоба от 250 млн. долара, а на него ще му бъде забранено да развива дейност в Ню Йорк.