Компанията за чипове с най-голяма пазарна капитализация в света Nvidia и доставчикът на Apple Foxconn обединяват усилия за изграждането на т. нар. "AI заводи".

Двете компании обявиха, че това е нов вид център за данни, който използва чипове на Nvidia, за да захранва "широка гама" от приложения. Те включват обучение на автономни автомобили, платформи за роботика и големи езикови модели.

Новината идва на фона на решението на САЩ да ограничи още повече износа на усъвършенствани чипове за Китай, което беше удар за Nvidia.

Последните ограничения в износа, обявени от Вашингтон тази седмица, ще блокират продажбите на два AI чипа, които Nvidia създава за китайския пазар - A800 и H800, според компанията.

Роденият в Тайван главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг и председателят на Foxconn Йънг излязоха заедно на сцената по време на годишното изложение на Foxconn в Тайпе.

"Появи се нов вид производство – производството на интелект, а заводите, които го произвеждат, са AI заводи," заявява Хуанг, цитиран от Reuters, допълвайки, че Foxconn разполага с експертизата и мащабите да изгражда тези заводи в световен мащаб.

Лиу също така казва, че Foxconn се опитва "да се преобразува от компания за производствени услуги в компания за платформени решения," посочвайки умните градове и умното производство, като други приложения за AI заводите.

Благодарение на използването на усъвършенстваните чипове на компанията в AI приложения, пазарната стойност на Nvidia скочи до над 1 трлн. долара, след като цената на акциите ѝ нарасна повече от три пъти през годината.

Това я направи петата публична щатска компания с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара, като тя се присъединява в това отношение към Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon.

Междувременно, Foxconn, кято произвежда повече от половината от продуктите на Apple в света, се опитва да диверсифицира бизнеса си и да повтори успеха си от производството на персонални компютри и смартфони.

В интервю за BBC през юни Лиу казва, че електромобилите са това, което ще движи растежа ѝ в идните десетилетия.

През януари Foxconn и Nvidia обявиха партньорство за разработването на платформи за автономни автомобили, при което Foxconn ще произвежда блокове за електронно управление на автомобили, използващи чипове на Nvidia.